susret na pantovčaku

Grčki predsjednik Grabar - Kitarović: Znate vrlo dobro da će Grčka uvijek biti na vašoj strani

05.02.2019 u 13:38

Bionic
Reading

U službeni posjet Hrvatskoj stigao je grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos kojega je na Pantovčaku primila Kolinda Grabar Kitarović. S Pavlopoulosom će se sastati i premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

'Drago mi je razmijeniti mišljenja s vama nakon našeg posljednjeg susreta 2017. godine. Hrvatsku i Grčku povezuje zajednička budućnost, ali i geografska povezanost kao i duboke povijesne spone. Egejsko i Jadransko more povezuje nas tisućljećima, a tragovi starogrčke kulture vidljivi su u Dalmaciji na nekoliko hrvatskih otoka, pa i na Lošinju gdje se nalazi jedna od najljepših i najočuvanijih skulptura Apoksiomena. Mnogi Hrvati grčkog podrijetla ostavili su snažan pečat ovdje u Hrvatskoj', rekla je grčkom kolegi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, javlja HRT.

Dodala je kako su temelji susreta bili bilateralni odnosi koje je ocijenila vrlo dobrim i bez otvorenih pitanja.

Grčki predsjednik Pavlopoulos zahvalio se na gostoprimstvu najavivši kako će u listopadu u Ateni, nešto prije predsjedničkih izbora u Hrvatskoj ugostiti Kolindu Grabar Kitarović.

  • +22
Predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s grčkim predsjednikom Pavlopoulosom Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Nadam se da će ovaj naš susret pomoći da ove naše ionako dobre veze postanu još bolje. Znate vrlo dobro da će Grčka uvijek biti na vašoj strani. To smo i dokazali i dokazujemo i vrlo smo iskreni u tom smislu. Nadamo se da će za vas 2020. biti jedna važna godina za ulazak u eurozonu', rekao je grčki predsjednik i spomenuo odnose Hrvatske, Grčke, Bugarske i Rumunjske.

Pavlopoulos će se sastati premijerom Andrejem Plenkovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.