TIJESNA PODRŠKA

Grčki parlament podržao Papandreouovu vladu

04.11.2011 u 19:45

Bionic
Reading

Grčki parlament ipak je dao povjerenje večeras vladi premijera Georgea Papandreoua, javlja BBC. Za njegovu su vladu glasala 153 zastupnika, dok je 144 bilo protiv

'Uspjeh je bio osigurati dogovor s Europskom unijom o otpisu dugova. To je dogovor koji nam daje sigurnost, koji nam garantira ostanak u Uniji, koji briše veliki dio naših zajmova i osigurava vrlo niske kamate. To će nam olakšati posao u idućih nekoliko godina. Ne smijemo izgubiti ovaj dogovor - on je nacionalni prioritet', kazao je grčki premijer George Papandreou zastupnicima u parlamentu.

'Ovo je velika prilika, možda i zadnja, da obnovimo našu zemlju. Inače, bit ćemo prosjaci', dodao je.

'U političkom sustavu nam je potreban najširi mogući dogovor', kazao je večeras u parlamentu ministar zaštite okoliša George Papaconstantinou o ratifikaciji spašavanja Grčke od strane Europske unije.

'Dogovor o otpisu dugova to zahtijeva. Zbog toga je vlada tražila glasove povjerenja', rekao je.

Inače, socijalistička stranka premijera Papandreoua PASOK u parlamentu ima većinu, no hoće li dobiti povjerenje, još je upitno zato što je nekolicina njegovih zastupnika zaprijetila da mu neće dati glas.

'Ovo nije glas za premijera. Ovo je glas za nastavak rada naše vlade. Bit će katastrofalno za nas ako ne dobijemo glas povjerenja zato što će se stvoriti pravi politički kaos, a time će se i 'nahraniti' anarhija na ulicama', kazala je zastupnica PASOK-a Elena Panaritis.

Na summitu država G20, koji je danas završio u Cannesu, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso kazao je da se nada da će Grčka ostati u Europi, ali da država mora preuzeti odgovornost koju ima kao članica Unije.

S druge strane, grčki ministar financija Evangelos Venizelos rekao je danas Europskoj komisiji da neće biti referenduma kojim bi se glasalo treba li EU otpisati polovicu grčkog duga.