POSTIZBORNI KAOS

Grčki neonacisti i komunisti su stvarni pobjednici

07.05.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Dvije vodeće grčke stranke koje su podržale paket mjera štednje, Nova demokracija (desnica) i PASOK (socijalisti), osvojile su tek 149 od 300 mjesta u parlamentu, što nije dovoljno za apsolutnu većinu, nakon prebrojavanja 99 posto glasova, po podacima koje je u ponedjeljak objavilo ministarstvo unutarnjih poslova

Po tim gotovo konačnim rezultatima dvije stranke, Nova demokracija s 18,8 posto glasova (108 mjesta) i Pasok s 13,2 posto (41 mjesto) mogu sastaviti koalicijsku vladu samo uz pomoć treće stranke.

Te dvije stranke, koje su u zadnjih 38 godina stupovi bipartizma u Grčkoj i koje se smatra odgovornima za krizu što je zahvatila zemlju, doživjele su povijesni poraz na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Pet stranaka koje se protive štednji a uspjele su prijeći prag od tri posto za ulazak u parlament, uključujući i neonacističku stranku koja je prvi put ušla u parlament, osvojilo je 151 mjesto, ili nešto više od polovine.

Nakon službene objave konačnih rezultata u ponedjeljak tijekom dana, predsjednik države Karolos Papoulias treba nazvati Antonisa Samarasa, desničarskog čelnika Nove demokracije koja je na izborima osvojila najveći broj glasova, kako bi mu povjerio mandat za sastavljanje 'vlade koja će imati povjerenje parlamenta', po ustavu.

Samaras će imati tri dana za formiranje vlade.

Ne uspije li, Papoulias će mandat predati čelniku druge stranke, Aleksisu Ciprasu, predsjedniku radikalne ljevičarske Syrize koja je na opće iznanađenje dobila 16,5 posto glasova, ili 52 mjesta u parlamentu, pošto je na parlamentarnim izborima 2009. osvojila 4,6 posto.

Formiranje koalicijske vlade sa strankama sklonima štednji koje su partneri u koalicijskoj vladi od studenoga i s trećom strankom bit će teška zadaća, budući da su se svih pet stranaka koje se protive štednji očitovale protiv nastavka štednje koju diktiraju grčki vjerovnici EU i MMF.