EUFORIJI NEMA MJESTA

Grčki dogovor potaknuo skok eura

21.02.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Neposredno nakon što je Reuters izvijestio da je postignut dogovor o novom paketu pomoći za Grčku, koji je toj zemlji potreban da bi izbjegla bankrot u ožujku, euro je skočio više od pola centa. Ipak, euforiji nema mjesta

Uzbuđenje na financijskim tržištima pomućeno je brigom da je drugi paket pomoći Grčkoj samo još jedno kratkoročno rješenje, zbog čega tržišta dionica i roba nisu znatnije reagirala. Znatnije su porasle jedino cijene bakra, a došlo je i do pada vrijednosti dionica na azijskim burzama.

Dogovor će omogućiti predah Ateni, ali analitičari upozoravaju da je možda samo riječ o odgodi produbljenja krize i nekontroliranog stečaja Grčke.

'Općenito govoreći, pomoć Grčkoj predstavlja olakšanje za tržišta. To ipak ne znači da smo stigli na kraj puta. Proces je težak, ali napredujemo, centimetar po centimetar u pravom smjeru', rekao je Thomas Lam, ekonomist iz tvrtke DMG & Partners Securities u Singapuru.

'Dogovor o pomoći Grčkoj već je uračunat u cijene na tržištima', napomenuo je Yoshihiko Tabei, glavni analitičar tržišta kapitala u tokijskoj tvrtki Kazaka Securities.

Tečaj eura skočio je u utorak za 0,4 posto, na 1.3293 dolara, dok je prije odobrenja pomoći Ateni bio u minusu 0,3 posto. Tijekom dana tečaj eura pao je na 1.3270 dolara.

'Pretpostavljam da su tržišta to očekivala. U svakom slučaju, riječ je o pozitivnom razvoju događaja za euro', rekao je Takako Masai iz Shinsei Bank, dodajući da bi euro mogao rasti i više ukoliko uspije probiti 1.3322 dolara, koliko je iznosio 9. veljače.

No neki smatraju da će zbog predstojećih bitaka za rješavanja problema eurozone uskoro doći do novih potresa na tržištima.

'Imate li u vidu temeljne postavke ekonomije, dolar je u boljem položaju. Mislim da će euro vjerojatno pasti na oko 1,30 dolara', kaže Koji Fukaya, glavni valutni strateg tvrtke Credit Suisse u Tokiju.

Skeptici sumnjaju da će se nova grčka vlada držati duboko nepopularnog programa mjera štednje. Manjkava provedba plana mogla bi natjerati ogorčene vjerovnike da ustuknu nakon što eurozona uspostavi jače financijske osigurače.

Danima uoči maratonskog sastanka europskih čelnika u Bruxellesu cijene dionica rasle su u očekivanju pozitivne odluke za Grčku; danas je tržištima nedostajao i poticaj s Wall Streeta, gdje se u ponedjeljak nije radilo zbog državnog praznika.