ŽELI ODGODU

Grčka vlada na muci oko ušteda 11,5 milijarda eura

29.08.2012 u 13:23

Bionic
Reading

Čelnici političkih stranaka iz grčke vladajuće koalicije nastavili su u srijedu pregovore o uštedi novih 11,5 milijarda eura u iduće dvije godine na što Atenu obvezuju Europska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) u zamjenu za isplatu nove tranše pomoći

Fotis Kouvelis, čelnik Demokratske ljevice rekao je u srijedu da je odbacio prijedlog rezanja plaća i mirovina jer Grci s niskim prihodima moraju biti zaštićeni. Prijedlogu se protivi i čelnik Socijalista Evangelos Venizelos, dodaje agencija AFP.

Razgovori se nastavljaju, piše agencija Reuters i podsjeća da je u utorak kasno navečer ministar financija Yannis Stournaras nakon sastanka s premijerom Antonisom Samarasom izjavio da je vlada 'odobrila' uštede od 11,5 milijarda eura. Socijalisti i Demokratska ljevica oklijevaju prihvatiti nova rezanja mirovina i plaća vojske te policije i podsjećaju Samarasa da se u lipnju, prije preuzimanja vlasti, obvezao braniti njihove interese.

Nove uštede uvjet su Grčkoj za isplatu 31,5 milijarda eura pomoći. Ta svota je nova tranša ukupnog plana pomoći od 130 milijarda eura prema uvjetima EU-a i MMF-a.

Atena želi svoj reformski program odgoditi za dvije godine, do kraja 2016., umjesto do kraja 2014., no europski partneri ne žele se izjasniti prije početka listopada kada očekuju rezultate financijske revizije koju su obavili stručnjaci 'trojke' - Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a.