FINANCIJSKA POMOĆ

Grčka pravoslavna crkva u 'borbi za svoj narod'

06.07.2011 u 18:52

Bionic
Reading

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos u srijedu je izjavio kako je Grčka pravoslavna crkva, koja raspolaže zavidnom imovinom, 'spremna pomoći' u prevladavanju krize koja potresa zemlju

Nakon razgovora s poglavarom Grčke pravoslavne crkve Jeronimosom II., Venizelos je izjavio kako je 'veliki optimist u pogledu suradnje s Crkvom na praktičnim stvarima, poput konkretne socijalne pomoći osobama kojima je ona najpotrebnija'.

Crkva 'već pridonosi poboljšanju stanja i spremna je pomoći i više' da bi se izašlo iz krize, rekao je ministar Venizelos, poznat po dobrim odnosima s utjecajnim pravoslavnim klerom.

Prema izvoru bliskom pravoslavnoj crkvi, najviše se razgovaralo o popisu velikog dijela nekretnina koje pripadaju Crkvi, od čega je 70 posto neiskoristivo zbog raznih pravosudnih prepreka. Taj bi se problem mogao riješiti zahvaljujući fondovima kojima bi zajedno upravljali Crkva i grčka vlada na način da bi prihod išao crkvenoj socijalnoj pomoći, a vlada bi zauzvrat uklonila postojeće pravosudne prepreke.

Poglavar GPC-a Jeronimos II. razgovore je ocijenio 'vrlo konstruktivnima', kazavši kako će se 'Crkva u ovom ključnom trenutku nastaviti boriti za svoj narod'.