RUPA BEZ DNA

Grčka obećanja više nisu dovoljna

12.02.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Grčka obećanja o mjerama štednje više nisu dovoljna jer ih je toliko prekršeno, a zemlja koja se pretvorila u "rupu bez dna" mora se jako promijeniti, izjavio je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble

"Grčka obećanja više nam nisu dovoljna", kazao je Schaeuble u intervjuu za novine Welt am Sonntag. "S novim programom oštrih mjera štednje oni će prvo morati provesti dijelove starog programa i štedjeti."

Dodao je da su njemačka ispitivanja javnog mišljenja pokazala da je većina Nijemaca voljna pomoći Grčkoj.

"Međutim, važno je reći da ona ne može biti rupa bez dna. Zato Grci moraju konačno zatvoriti tu rupu", rekao je Schaeuble.

Također je rekao da će Grčka dobiti potporu "na ovaj ili onaj način", ali je upozorio da zemlja treba napraviti svoju zadaću glede poboljšanja svoje konkurentnosti i dao je naznaku da će Atena možda morati napustiti eurozonu da to učini.

"Grčka mora napraviti svoju vlastitu zadaću da postane konkurentna - dogodilo se to zajedno s novim programom spašavanja ili na drugi način koji mi ustvari ne želimo..."

Na pitanje novinara znači li to da će zbog toga Grčka izaći iz eurozone, on je rekao da je sve u njezinim rukama. "Međutim, čak i u tom slučaju (da Grčka napusti eurozonu), za koji gotovo nitko ne vjeruje da će se dogoditi, oni će i dalje ostati dio Europe."