KONTROLA PRORAČUNA

Grčka: Nijemci nam gaze dostojanstvo!

30.01.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Financial Times otkrio je da Nijemci u Bruxellesu predlažu stvaranje ureda čiji bi zadatak bio kontrolirati grčki budžet. To znači da bi Grčka izgubila i posljednji element svojeg financijskog suvereniteta, što je izazvalo bijes tamošnjeg ministra financija, koji kaže da se time dovodi u pitanje 'nacionalno dostojanstvo' njegove države

Evangelos Venizelos je ljut. Grčki ministar financija u vladi premijera Lucasa Papademosa ne može vjerovati u to da su Nijemci predložili stvaranje posebnog ureda u Bruxellesu, čiji bi zadatak bio kontroliranje državnih budžeta članica eurozone, kao i intervenciju u iste kada se to smatra potrebnim.

Nijemci žele nametnuti strogo nadgledanje 130 milijardi eura, koliko iznosi najnoviji paket pomoći Grčkoj, a ministar Venizelos smatra da to znači da se njegovu zemlju tjera birati između 'nacionalnog dostojanstva' i 'financijske pomoći'.

Njemački prijedlog o stvaranju posebnog povjerenika za budžet, koji bi imao moć veta nad grčkim financijama, 'ignorira važne povijesne lekcije', kaže Evangelos Venizelos, te dodaje da EU već ima dovoljno mehanizama za kontrolu novčane pomoći Grčkoj.

Sve to se pak događa usred kompliciranih pregovora Grčke sa svojim kreditorima te rastuće rupe u grčkom proračunu, zbog koje neki traže još više rezova u ionako potpuno iskasapljenom grčkom budžetu.

'Ukoliko pregovori ne budu uspješno zaključeni, Grčku očekuje bankrot, što će imati strašne posljedice na naše društvo, a posebice na siromašne', upozorio je premijer Papademos.

Ipak, anonimni izvori iz Bruxellesa kažu Financial Timesu da, 'iako Nijemci imaju velik utjecaj', nema velike šanse da će njemački prijedlog biti prihvaćen, 'jer bi to značilo oduzimanje prava na demokratsku odluku državama članicama'.