NEREDI I KRIZA

Grčka na rubu financijskog sloma

09.12.2009 u 16:57

Bionic
Reading

Grčka je u srijedu objavila da priprema radikalne mjere kako bi spriječila produbljivanje krize koja dovodi u pitanje koheziju eurozone i izaziva nervozu na tržištima

'Uvjeravam vas da će vlada učiniti sve što je potrebno kako bi obnovila izgubljenu vjerodostojnost', kazao je ministar financija George Papakonstantinou u osvrtu na nepovoljne odluke agencija za kreditni rejting i oštre riječi najviših dužnosnika EU-a te jasne signale o kopnjenju povjerenja financijskih tržišta.

'Ne čekamo spas izvana', kazao je. 'Mi nismo novi Island ni novi Dubai', ustvrdio je.

Ubrzo nakon njegovog istupa agencija Fitch zadala je Grčkoj još jedan udarac, uvrstivši sve strukturirane financijske transakcije koje prati u Grčkoj na popis za moguće sniženje rejtinga.

Dosadašnja politika Grčke u suprotnosti je s mjerama Velike Britanije i Irske, koje su također teško opterećene proračunskim manjkovima te su u srijedu najavile velike rezove u državnoj potrošnji.

Mnogi analitičari tumače komentare vodećih europskih dužnosnika kao upozorenje Grčkoj da ne može računati na pomoć s problemima zaduženosti i krize povjerenja ako jasno ne pokaže da poduzima oštre korektivne mjere.

Francuska ministrica financija Christine Lagarde upozorila je tako da se Grčka nalazi na rubu financijskog sloma, podsjetivši da je vlada u Ateni dala određena obećanja ostalim članicama EU-a koja sada mora ispuniti.

Švedski ministar financija Anders Borg, čija zemlja do kraja ove godine predsjeda EU-om, signalizirao je da ostale članice Unije nisu spremne pomoći Grčkoj da se izvuče iz proračunske krize. Pozvao je Atenu da posegne za ozbiljnim mjerama kako bi sredila stanje u proračunu.

Grčki ministar priznao je u srijedu da odluke međunarodnih agencija o sniženju rejtinga kompliciraju zadaću vlade.

Atena tvrdi da unatoč svemu može prikupiti potrebna sredstva. 'Trenutno se skuplje zadužujemo, ali likvidnost je na tržištu dovoljna', naglasio je Papakonstantinou u izjavi za američku TV postaju CNN.