ZA NOVU TRANŠU POMOĆI

Grčka 'kupila' još dvije godine

24.10.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Grčki ministar financija Yannis Stournaras postigao je u srijedu dogovor s međunarodnim vjerovnicima o novim mjerama štednje koje traži EU i MMF u zamjenu za isplatu nove tranše pomoći, rekao je jedan visoki dužnosnik grčkog ministarstva financija. 'Dobili smo još dvije godine', kazao je Stournaras. Naime, Grčka je tražila dvogodišnji produžetak za svoj program fiskalne prilagodbe kako bi se ublažio utjecaj novog kruga mjera štednje, javlja The Telegraph

Ministarstvo namjerava idući tjedan parlamentu iznijeti dva prijedloga zakona, koji bi trebali biti usvojeni do 12. studenoga, kako bi se formalizirale grčke obveze, pod uvjetom da ih prije prihvati tročlana vladina koalicija, rekao je dužnosnik.

Ministri financija eurozone predvidjeli su sastanak 12. studenoga na kojem bi trebali razmotriti deblokadu ključne tranše pomoći Grčkoj od 31,5 milijarda eura, koja je zamrznuta od lipnja.

Grčki premijer Antonis Samaras upozorio je da je Grčkoj taj novac hitno potreban jer će 16. studenoga ostati bez novca.

Najveći dio novih proračunskih ušteda od 13,5 milijarda eura do 2014. odnosi se na 2013., kada će trebati uštedjeti 9,2 milijarda eura putem smanjenja plaća u javnom sektoru, mirovina i socijalnih davanja, po pisanju grčkog tiska.

Novi plan štednje predviđa i mjere deregulacije tržišta rada, što je bolno pitanje za dvije vladine stranke - socijalistički Pasok i Demokratsku ljevicu (DIMAR).