ODGODA ULASKA?

Grčka kriza prijetnja članstvu Hrvatske u EU?

17.03.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Dok u EU ostaju sporni krediti koje EU namjerava pružiti Grčkoj u slučaju da domaće mjere ipak ne uspiju, čini se da grčka kriza ipak neće imati utjecaja na Hrvatsku i njezin proces pristupanja EU

'Posljedice grčke krize bit će samo ograničene. Kada je riječ o Hrvatskoj proces pristupanja toliko je odmakao da se ona nalazi na crti cilja. Zbog toga smatram da neće biti problema oko Hrvatske', kaže Janis Emmanouilidis analitičar Europskog političkog centra (EPC).

Ipak, priznaje da se može dogoditi da ova kriza u eurozoni, za koju još nitko ne zna kamo i kako će se razviti, da utječe i na Europsku uniju i njezine temeljne planove, prije svega kada je riječ o eurozoni. 'Ako se to dogodi tada bi se to odrazilo i na pitanje proširenja. Eventualno bi se promijenio i europski acqui, pravna stečevina i to bi se odrazilo naravno i na proširenje', upozorava analitičar EPC-a Emmanoulidis.

'Glavna informacija i rezultat grčke krize koji bi trebao utjecati na zemlje koje su na putu u eurozonu je činjenica da zemlja treba stabilan i trajan tečaj svoje valute i to bez velikih deficita u vanjskoj trgovini i platnim nalozima. Ako imate problema s tečajem vaše valute tada je bolje ne ući u euro', poručuje slovenski ministar financija Franc Križanič, nakon sastanka ECOFIN-a u Bruxellesu. On je rekao kako Slovenija ne žali što nema svoju monetarnu politiku u vremenima krize, već upravo suprotno. Slovenija je sretna što je dio eurozone i što sudjeluje u modernoj politici koja se vodi u ekonomsko naprednim zemljama.

Što se tiče Hrvatske i Islanda - kod Islanda je pitanje da li na koncu uopće želi u EU, a u slučaju Hrvatske koja se nalazi na samom cilju, posljedice neće biti teške i dalekosežne - s takvom ocjenom se slaže slovenski ministar financija Križanič. Na pitanje da li stanje i kriza u Grčkoj može utjecati na pristup Hrvatske Europskoj uniji, slovenski ministar financija je za Deutsche Welle rekao: ' Ne vidim prepreke da bi mogle biti veće nego što one jesu'. Slovenski je ministar dodao kako Slovenija i Island 'imaju određene probleme vezane uz bilateralne odnose, ali mislim da ona mogu biti rješena'.

Cijeli članak možete pročitati na www.dw-world.de