BESKRAJNA KRIZA

Grčka i Španjolska u općem štrajku!

29.06.2010 u 07:31

Bionic
Reading

Čini se da vlasti u Grčkoj i Španjolskoj ipak ne uspijevaju pronaći izlaz iz krize. Sindikati su za danas i u Grčkoj i u Španjolskoj najavili opći štrajk!

I dok nemiri i prosvjedi u Grčkoj ne prestaju, a kriza je u toj zemlji izazvala i potpunu propast turističke sezone, španjolski sindikati, poput hrvatskih, suočeni su s bolnim reformama i namjerom vlasti da donesu novo radno zakonodavstvo.

U Grčkoj su Vladini uredi, državne banke, uredi lokalnih jedinica samouprave i sudovi zatvoreni u znak prosvjeda protiv vladinih poteza koji uključuju reformu mirovinskog sustava, smanjenje plaća i povećanje poreza.

Bolnice rade samo za hitne slučajeve a općem štrajku pridružili su se i novinari. Otežan je željeznički i cestovni promet, a pomorski se odvija smanjenim intenzitetom jer su se štrajku pridružila dva od ukupno 14 sindikata pomoraca.

Očekuju se tisuće prosvjednika na skupu u Ateni koji bi se trebao održati sredinom dana kada se u parlamentu bude raspravljalo o podizanju granice za odlazak u mirovinu i smanjenju nekih povlastica.

Vladajući socijalisti u parlamentu imaju 157 od ukupno 300 mjesta tako da će mjere biti usvojene usprkos kritikama.