GLAVNI TAJNIK CSU-A:

'Grčka bi trebala plaćati i u drahmama'

23.07.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Grčka bi polovicu plaća i mirovina trebala isplaćivati u drahmama, što bi bila prijelazna faza prema izlasku iz eurozone, rekao je u ponedjeljak vodeći njemački konzervativni zastupnik

Alexander Dobrindt, glavni tajnik Kršćansko-socijalne unije (CSU), koalicijskog partnera Kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel, već duže vrijeme zastupa tezu da bi Grčkoj bilo bolje izvan eurozone.

'S Grčkom smo stigli na kraj puta. Više im ne bismo trebali davati nikakvu pomoć. Zemlja koja ne želi ispuniti uvjete ili za to nije sposobna, mora dobiti prilku izvan eurozone', rekao je Dobrindt listu Die Welt.

CSU je dosad bio kritičniji od CDU-a prema dodjeli paketa pomoći EU-a, ali Debrindtovi najnoviji komentari samo naglašavaju stupanj frustracije Nijemaca zbog neuspjeha Atene u ispunjavanju reformi koje su bile uvjet za dobivanje 130 milijardi eura pomoći.

'Grčka bi odmah trebala početi isplaćivati polovicu plaća javnih službenika i mirovina u drahmama', istaknuo je zastupnik Dobrindt.

'Postupan povratak staroj valuti bolji je za Grčku od naglog prelaska. Uvođenje drahme kao paralelnog sredstva plaćanja omogućilo bi gospodarski rast i razvoj', ocijenio je Dobrindt.