NOVA DINAMIKA

Grčka bi mogla blokirati put Makedonije u EU

31.08.2009 u 17:45

Bionic
Reading

Grčka je zaoštrila stajalište u sporu sa susjednom državom kojoj osporava pravo na korištenje imena Makedonija i mogla bi joj blokirati kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, rekao je na Bledu u ponedjeljak makedonski šef diplomacije Antonio Milošoski

BLED - Dugogodišnji bilateralni pregovori i međunarodno posredovanje nisu riješili spor oko imena zbog kojeg je 2008. Grčka blokirala Makedoniji ulazak u NATO uz objašnjenje da uporabom imena izražava teritorijalne pretenzije prema Grčkoj.

"Jedina promjena jest pogoršanje njihova (grčkog) stajališta", rekao je makedonski ministar vanjskih poslova za Reuters u stanci konferencije o sigurnosti u regiji.

Grčka je nastavila s "novom dinamikom" ove godine i čak zaoštrila stajalište od summita NATO-a 2008., rekao je Milošoski i dodao: "Zabrinuti smo mogućnošću druge grčke blokade koja bi mogla nastupiti pri otvaranju naših pregovora o pristupu EU-u".

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Grčke Dimitrios Katsoudas, koji je također na Bledu, rekao je kako nije optimističan da bi se rješenje moglo uskoro naći.

Makedonija je kandidaturu za članstvo u EU-u predala 2005., a pristupne pregovore mogla bi početi za nekoliko mjeseci, po ocjeni europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Milošoski je rekao kako takav ishod nije siguran jer "što je unutarnja politička situacija u Grčkoj nestabilnija, to je veća opasnost od druge grčke blokade Makedoniji".

Milošoski, koji se nada da će Matthew Nimetz, američki izaslanik glavnoga tajnika UN-a koji posreduje u sporu oko imena dviju zemalja, uskoro donijeti novi kompromisni prijedlog, poručio je da je Skoplje "spremno prijeći svoj dio puta kako bi se pronašlo rješenje".

Makedonski ministar naglasio je da dvije zemlje nemaju nikakvih izgreda u sigurnosti i da poboljšavaju odnose u trgovini, ulaganju i turizmu, što pokazuje da su poslovni ljudi pragmatičniji od vlade.