PRILIKA ZA POSAO

Grčić: Zapošljavamo 232 ljudi za EU fondove

18.07.2012 u 16:26

Bionic
Reading

Vlada Zorana Milanovića u prvih šest mjeseci ostvarila je značajan napredak u iskorištavanju fondova Europske unije iz IPA programa, a zbog povećanog opsega posla u segmentu apsorpcije fondova zaposlit će se još 232 osobe, najavio je u srijedu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić

Strašni problemi

'Duboko sam svjestan da ćemo imati strašnih problema kad uđemo u segmentkorištenja strukturnih fondova. U ovom trenutku nemamo dovoljno finalnopripremljenih projekata, ali činimo sve i održavamo sastanke sa svimoperativnim strukturama kako bi vršili pritisak na HŽ, promet, okoliš,da što prije i što više novca ulažu u pripremu projekata da bismo moglite novce povući', rekao je Grčić, dodajući da najviše problema ima sadozvolama i otkupom zemljišta, što proizlazi iz neriješenih vlasničkihodnosa.

Vlada je u prvih šest mjeseci povećala iskorištenost europskih fondova za 12 posto, a ugovoreno je 78 milijuna eura novih sredstava iz programa pretpristupne pomoći IPA. Krajem prošle godine, dodijeljena sredstva iznosila su 668 milijuna eura, a ukupno ugovoreni iznos tada je iznosio 249 milijuna eura ili 37,4 posto. Do 29. lipnja, ugovoreno je ukupno 328 milijuna eura ili ili 49,11 posto. 'Mislim da je to vrlo upečatljiv podatak koji govori da se i u uvjetima krize stvari ipak kreću', ocijenio je Grčić.

Najveći napredak po komponentama programa ostvaren je u sektoru prometa, sa čak 25 posto ili 23 milijuna eura novih investicija. Napredak je ostvaren i u dosad najkritičnijoj komponenti, poljoprivredi i ruralnoj infrastrukturi, gdje je u sklopu programa IPARD ostvaren napredak od 15 posto ili 18,6 novih milijuna eura.

Cilj je, kaže Grčić, do kraja godine podignuti iskorištenost IPA fondova na 60 posto. Usporedo s IPA-om, čiji se projekti ugovaraju, provode i financiraju u trogodišnjem razdoblju, u drugoj polovici 2013. počinje korištenje strukturnih fondova. Iznos raste na 450 milijuna eura, u 2014. na 1,1 milijardu eura, a potom i više.

'Kako sad stvari stoje, u cijeloj perspektivi od sedam godina više od devet milijardi eura. Trebali bismo pripremiti, apsorbirati, provesti, isfinancirati i osigurati u našem proračunu sredstva za sufinanciranje. Ako pola od toga napravimo, osobno ću biti zadovoljan, ali ako napravimo sve više od pola svi skupa ćemo zaista biti sretni i zadovoljni', rekao je Grčić, dodajući da je potrebno pripremiti 150 posto od planirane alokacije, dakle za 2014. valja imati projekte u vrijednosti od barem 1,7 milijardi eura, spremnih za natječaje.

'Idući tjedan idemo prema zapošljavanju nova 232 čovjeka u državnom sustavu koji će se baviti apsorpcijom EU fondova. Već idući tjedan na Vladi će takva odluka biti donesena. Primarno, te ljude tražimo u sustavu, novca nemamo previše za nove ljude, znači mora se dogoditi restrukturiranje i stvaranje prostora za tih 232 ljudi. Tamo gdje bude potrebno, morat ćemo ići na natječaje i dovesti mlade, obrazovane ljude, spremne ozbiljno raditi na ovim poslovima', najavio je Grčić.

Svaka kuna uložena u EU projekt, dodao je, donosi povrat od 60 kuna. Računica je, kaže, jednostavna: odnos ulaganja u nove ljude i novca koji je na raspolaganju iz EU fondova iznosi 1:60. 'Ovo je najisplativije ulaganje. Za uloženu kunu vi dobivate bespovratan i besplatan novac. Pa gdje to ima? I supstituirate, s druge strane, skupe kredite na otvorenom tržištu kapitala', rekao je Grčić.

U državnom proračunu i proračunima lokalnih samouprava za 2013. potrebno je osigurati više od milijardu kuna za financiranje pripreme i za sufinanciranje projekata u vrijednosti oko 530 milijuna eura, dakle za sufinanciranje domaće komponente, koja iznosi od 15 do 25 posto.

'U devetom mjesecu krećemo s preciznom listom projekata iza kojih država stoji da bi mogli uopće u proračunu za 2013. predvidjeti novac i za pripremu i za sufinanciranje', najavio je Grčić.