trajnija rješenja

Grčić: Podržavamo korekciju obiteljskih mirovina, ali to nije dovoljno

09.06.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Zastupnik SDP-a Branko Grčić opetovano je u četvrtak pozvao na promjenu modela usklađivanja svih mirovina pri čemu je u suštini pohvalio vladinu korekciju obiteljskih mirovina, ali i poručio kako su potrebna trajnija rješenja za očuvanje kupovne moći umirovljenika

„Apsolutno podržavamo korekciju modela obračuna obiteljskih mirovina iako se ne slažemo sa svim aspektima i detaljima vladinog prijedloga”, kazao je Branko Grčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Kako je naveo, kod izračuna obiteljskih mirovina SDP se zalaže da skala dodatak iz mirovine preminulog bračnog druga ide do 50 posto te mirovine, a ne da bude fiksirana na 20,8 posto.

Grčić je podsjetio i kako je SDP u prethodna dva izborna ciklusa temu korekcije obiteljskih mirovina imao u svom programu, kada im je Silvano Hrelja (HSU) bio partner, izrazivši nadu da su barem malo utjecali da dođe do promjene modela.

No, ističe Grčić, umirovljenici su jedni od najvećih žrtvi trenutne ekonomske situacije i inflacije te je potrebno trajnije rješenje.

Omjer prosječne mirovine i plaće prije 6 godina bio je oko 40 posto, a danas je oko 37 posto, dok je umirovljenička inflacija u zadnjih 20 godina kumulativno za oko 12 poto veća od inflacije 10 posto najbogatijih i oko 9 posto veća od prosječne inflacije u Hrvatskoj, upozorio je Grčić.

Zato se SDP zalaže za korekciju mirovina za sve umirovljenike, da se promijeni formula izračuna mirovina na način da se u 100-postotnom iznosu koristi povoljniji faktor, pa ako je inflacija veća od rasta plaća mirovine se usklađuju sto posto po stopi inflacije ili obrnuto.

Primjenom te formule, tvrdi Grčić, mirovine bi u zadnjih 6 godina umjesto 18 posto narasle za 34 posto.

Osim promjene modela usklađivanja mirovina, SDP poziva i na još jednu isplatu na jesen energetskog dodatak za umirovljenike što bi, kao procjenjuju u toj stranci, koštalo 450 do 500 milijuna kuna.

SDP-ova zastupnica Martina Vlašić Iljkić predstavila je pak prijedlog za povećanje socijalnih naknada.

Oko 100 tisuća korisnika doplatka za pomoć i njegu su reformom ostali zaboravljeni, kazala je i predložila izračunavanje osnovice za zajamčenu minimalnu naknadu na godišnjoj razini, osiguravanje korisnicima doplatka za pomoć i njegu naknade za ugroženog kupca energenata, te isplatu naknada putem jedinstvenog novčanog centra.

SDP zalaže i da se naknada za starije poveća s 820 na 1000 kuna što bi godišnje koštalo 12 milijuna kuna, a naknada za pomoć i njegu koja iznos 600 kuna za najmanje 10 posto, te da se sve naknade redovito usklađuju sa stopom inflacije, dodao je Grčić.