rješenje iz vlade

Grčić o Brodosplitu: Paket mjera težak pet milijardi kuna je dobar, ali nedovoljan

04.04.2022 u 11:32

Bionic
Reading

Vlada mora pronaći rješenje za nastavak poslovanja Brodosplita, poručili su u ponedjeljak iz SDP-a i ocijenili da država treba brodogradnju, pa tako i u tom splitskom brodogradilištu, podupirati u procesu financiranja novogradnji kroz izdavanje avansnih jamstava

"Držimo da država, odnosno Vlada treba podupirati hrvatsku brodogradnju, pa tako i Brodosplitu u procesu financiranja novogradnji kroz izdavanje avansnih jamstava", priopćio je SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Upozorivši da aktualna situacija izazvana prekidom rada u tom brodogradilištu prijeti neisplatom plaća i gubitkom radnih mjesta za 2000 radnika te mnogobrojnih kooperanata i njihovih zaposlenika, Grčić je za navedeni model naveo da je kao legitiman odobren od Europske komisije te se primjenjuje i u drugim članicama EU.

Odobrenje jamstva za svaku pojedinu novogradnju, napomenuo je, mora se procjenjivati u skladu s tržišnim, ekonomsko-financijskim i tehnološkim kriterijima.

Ustvrdio je da dosadašnji problemi s izdavanjem državnih jamstava brodogradnji nisu povezani s modelom, već s nedosljednom provedbom i izostankom kontrole u procesu izdavanja i korištenja državnih jamstava, a da se Vlada u tom smislu dosad nije jasno očitovala o strateškom pristupu i budućoj potpori sektoru brodogradnje.

"Živimo u nesvakidašnjim uvjetima. Nakon teškog procesa privatizacije i restrukturiranja hrvatske brodogradnje nastupilo je vrijeme covid krize koja je paralizirala tržišta i donijela nove velike brige. Agresija Rusije na Ukrajinu i stroge ekonomsko-financijske sankcije Rusiji novi je moment koji traži od Vlade da ponudi cjeloviti paket mjera za potporu svim poduzećima koja su direktno ili indirektno pogođena takvim razvojem događaja", poručio je Grčić.

Aktualni Vladin paket antiinflacijskih mjera težak pet milijardi kuna ocijenio je kao dobar put za ublažavanje posljedica energetske krize i posljedičnog rasta cijena, ali ga i ocijenio nedovoljnim da se ublaže negativni utjecaji ruske agresije na Ukrajinu.

"S obzirom da je prema javno dostupnim informacijama kriza u Brodosplitu dobrim dijelom izazvana prekidom poslovnih veza s ruskom VTB-bankom, držimo da Vlada hitno treba pripremiti široki odgovor na ovu i potencijalno slične situacije koje bi se mogle pojaviti kod drugih hrvatskih poduzeća, te pri tome angažirati svoje često spominjane institucije kao što su HBOR, HAMAG-BICRO i slične", ustvrdio je Grčić.

  • +8
Zoran Milanović u Brodosplitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL