IZLIJEVI BIJESA

Grci uvredama i jogurtom na političare

08.07.2011 u 17:42

Bionic
Reading

Izljevi bijesa grčkih građana prema političarima koje krive za financijski slom svoje zemlje poprimaju sve više osobnu razinu, pa su tako nezadovoljnici počeli obilaziti njihove domove, izrugivati im se i gađati ih jogurtom

I dok se kriza produbljuje, incidenti postaju češći. Grčki mediji izbrojali su više od 80 verbalnih i fizičkih napada na parlamentarne zastupnike u posljednjih mjesec dana, zbog čega je premijer George Papandreu javno osudio taj val nasilja. 'Svima mora biti jasno da su napadi na zastupnike i građane napad na demokraciju', rekao je Papandreu na sjednici vlade.


Iako ima reputaciju poštenog i srdačnog političara, niti Papandreou osobno nije bio pošteđen napada otkako je uveo oštre mjere štednje u zamjenu za paket pomoći MMF-a i EU-a vrijedan 110 milijardi dolara.

Javnost krivi cijelu političku klasu za desetljeća korupcije i lošeg upravljanja zemljom koji su doveli Grčku na rub bankrota i u teške dugove. Na svakodnevnim prosvjedima na atenskom trgu Sintagmi mogu se vidjeti omče koje vise s vješala dok masa pred parlamentom izvikuje 'lopovi, lopovi'.

Kazališni redatelj Dimitris Kolatos osnovao je pokret 'Od vrata do vrata' i vodi prosvjednike pred kućne pragove političara. 'To je tradicija iz antičke Grčke. Ako političar zloupotrebljava vlast i tako se izruguje narodu, narod mu ima pravo doći na vrata', rekao je.

Bijes je uperen protiv svih stranaka. Stotine ljudi nedavno su prosvjedovale pred kućama bivših premijera, socijalista Kostasa Simitisa i konzervativca Kostasa Karamanlisa. Bivši konzervativni ministar prometa Kostis Hacidakis bio je čak hospitaliziran prošloga prosinca nakon što ga je jedan sindikalac napao štapom i gađao ga kamenjem pred parlamentom.

Ipak, pokret 'Od vrata do vrata' najčešće je miroljubiv. Najčešći oblik prosvjeda je vrijeđanje političara i vikanje na njih kada se pojavljuju na javnim mjestima, bez obzira idu li na posao ili večeraju s obitelji. Neki su prijateljima priznali da zbog toga uopće više ne izlaze.

Još jedan popularan način iskazivanja nezadovoljstva bacanje je jogurta na političare. Najmanje njih petero bilo je metom takvoga napada, među ostalima zastupnica Komunističke partije Liana Kanelli kada je hodala prema parlamentu na dan izglasavanja mjera štednje. 'Probala sam ga i bio je ukusan. Srećom sam imala drugu košulju sa sobom', rekla je poslije.

No, ministaru zdravstva Andreasu Loverdosu nije bilo tako zabavno kada su njega i njegovu pratnju prije dva mjeseca prosvjednici napali jajima. Inače, političke stranke optužuju jedna drugu za poticanje na prosvjede i napadanje političara.