SPORNA BANKOVNA JAMSTVA

Grci otimaju Konstruktoru posao u Crnoj Gori

11.01.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Crnogorska vlada počela je danas pregovore s grčko-izraelskom tvrtkom "Aktor" HCH, drugorangiranim ponuđačem na natječaju za gradnju autoceste Bar-Boljare, u iščekivanju da konzorcij hrvatskih tvrtaka na čelu sa splitskim Konstruktorom dostavi predviđena jamstva.

Vladino vijeće za izgradnju autocesta ocijenilo je da dostavljena jamstva prvorangiranog ponuđača - hrvatskog konzorcija u kojem su Konstruktor, Institut IGH i Tehnika ne osiguravaju konačno zaključenje financijskih ugovora, zbog čega bi trebalo uzeti u obzir i alternativna rješenja.

No, iz Konstruktora su najavili su da će u roku ispuniti potrebne uvjete i osigurati kvalitetna bankovna jamstva.

Vijeće za izgradnju autocesta u Crnoj Gori u drugoj polovici prosinca dalo je Konstruktoru, s kojim je potpisan ugovor o koncesiji za gradnju autoceste od Bara do Boljara, rok od 60 dana za dostavu novih finacijskih jamstava.

Vijeće je tada odlučilo i da zbog uštede na vremenu počnu preliminarni pregovori s drugoplasiranim izvođačem s natječaja, grčko-izraelskom tvrtkom "Aktor" HCH ako hrvatski graditelji ne ispune dogovorene rokove.

Pripremni radovi na najsloženijoj dionici te autoceste od Podgorice do Mataševa počeli su polovicom listopada prošle godine. Crnogorska vlada i Konstruktor u tu su fazu uložili po 25 milijuna eura. U tijeku su geodetska i druga ispitivanja, a građevinski radovi, kako su najavili iz Konstruktora, počet će u prva tri mjeseca ove godine.

Na toj dionici planirano je 28 kilometara tunela, radovi bi trebali biti završeni najkasnije za četiri godine, a cijela autocesta trebala bi biti gotova najkasnije za devet godina.

Na natječaju za izgradnju autoceste od Bara do Boljara, dugačke oko 170 kilometara, najpovoljniju ponudu dao je Konstruktor, koji je vrijednost projekta procijenio na 2,77 milijarda eura s udjelom Crne Gore od 1,74 milijarde, a grčko-izraelska tvrtka radove je procijenila na 3,92 milijarde eura.