strateške kompanije

Grbin: 'Vlada nema sustavnu strategiju, nadam se da nećemo ostati bez proizvodnje dovoljne količine hrane'

11.11.2022 u 13:48

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Peđa Grbin (SDP) i Marijana Puljak (Centar) poručili su u petak kako Vlada nema sustavnu strategiju kada je riječ o strateškim kompanijama, referirajući se time na turski Yildirim koji je preuzeo 55 posto kutinske Petrokemije

„Slučaj Petrokemije samo je još jedan pokazatelj kako Vlada nema sustavnu politiku kada je riječ o strateškim kompanijama. To se vidi i na Fortenovi za koju nemamo pojma tko je preuzima i to govori da Vlada uopće nema u rukama konce tog procesa", kazao je Grbin novinarima u Saboru.

Nada se, kaže, da se u slučaju Petrokemije ne radi o još jednoj spekulaciji i investitoru "koji želi kapitalizirati činjenicu da dobiva trgovačko društvo u koje je Vlada uložila silne milijune te da je Vlada u kontaktu s novim kupcem i da je s njim dogovorila i osigurala da proizvodnja počne”.

Na sve to su, dodao je Grbin, godinama upozoravali. "Nadam se da nećemo ostati bez proizvodnje dovoljne količine hrane za nas jer znamo koliko su u tome neuspješni, a sva ona obećanja i hvalisanja Andreja Plenkovića su rezultirala time da mi uopće nemamo pojma tko preuzima najveće proizvođače hrane u Hrvatskoj", kazao je.

Grbin je, komentirajući nadzor HANFA-e zbog odustajanja mirovinaca od kupnje Fortenove, istaknuo i da su naše mirovine u drugom stupu dovedene u pitanje zbog politike aktualne Vlade te poručio da je pritisak Vlade na mirovinske fondove da ulažu ovdje ili ondje potpuno neprihvatljiv.

Mirovinski fondovi se trebaju, prije svega, brinuti o onima čiji novac čuvaju, a to su radnice i radnici Hrvatske koji svaki mjesec uplaćuju značajna sredstva. Politika koju Vlada vodi prema mirovinama i umirovljenicima je katastrofalna, a mizerne mirovine još će dodatno pojesti inflacija, upozorio je.

Osvrnuo se i na najavu predsjednika Zorana Milanovića da 18. studenog neće biti u Vukovaru nego u Škabrnji, rekavši da je, s obzirom da se na taj dan službeno odaje počast žrtvama i Vukovara i Škabrnje, apsolutno legitimno da svatko samo odluči gdje će komemorirati žrtve, najavivši da će on biti u Vukovaru.

Marijani Puljak (Centar) vrlo je čudno zašto HANFA istražuje baš AZ fond, a ne i ostale i zanima je "koja je uopće bila namjera preuzimanja Fortenove od strane mirovinskih fondova jer bi bilo logično da istražuju cijeli posao i sve fondove, a ne samo onaj koji se povukao".

Izgleda da je bilo političkih pritisaka na reakciju mirovinskih fondova tako da je ova istraga vrlo čudna, ustvrdila je. "Preuzimanje 55 posto Petrokemije, u koju je država prije četiri godine uložila više od 400 milijuna kuna, od turske grupacije Yildirim još je jedan u nizu od promašaja države kada govorimo o ulaganjima i revitalizaciji tvrtki koje su poslovale pozitivno i nije ništa čudno jer Vlada očito nije dobar gospodar", ocijenila je Puljak.

Za Milanovićevu najavu odlaska u Škabrnju kaže da je to njegova odluka, i da je na taj datum bilo zaista tragičnih sudbina i u Škabrnji i u Vukovaru, a očito ne može biti u isto vrijeme na dva mjesta.

Puljak se osvrnula i na DORH-ovo pokretanje istrage zbog smrti 18 korisnika Doma za starije i nemoćne u Splitu, rekavši da je zbog nepoštivanja procedure covid ušao u Dom zbog čega su korisnici preminuli. "Upozoravala sam da je ravnatelj Doma Ivan Škaričić dugogodišnji bivši gradonačelnika Omiša kojega je njegova stranka, bez natječaja i odgovarajućih kvalifikacija, prigodno uhljebila na to radno mjesto nakon što je izgubio izbore", napomenula je.