POSTIZBORNA SJEČA

[VIDEO] Grbin o raspuštanju stranačkih organizacija: Neki su SDP smatrali servisom za zapošljavanje

09.06.2021 u 10:11

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu je izvijestio o odlukama s jučerašnje sjednice Predsjedništva stranke, istaknuvši kako će većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini sigurno biti oformljena, dok se organizacija u Zagrebu raspušta kako SDP ne bi bio "servis za zapošljavanje"

Predsjedništvo SDP-a je na sinoćnoj sjednici raspravljalo o dvije stvari - o raspuštanju zagrebačke organizacije te o tijeku pregovora oko formiranja skupštinske većine u Zagrebu.

"Ono što sa sigurnošću mogu reći je da će 17. lipnja, kada je sazvana konstituirajuća sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, većina biti oformljena. Mi u SDP-u to smatramo svojom obvezom prema Zagrepčankama i Zagrepčanima jer znamo da nakon godina loše vlasti, Zagreb zaslužuje bolje", rekao je Grbin.

Nije mogao reći u kojem će to obliku biti zato što je to još uvijek predmet pregovora koji, ističe, teku dobro.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

"Kada budu gotovi, mi iz SDP-a i Možemo! ćemo obavijesti javnost što smo dogovorili. Ono što oko toga smatram ključnim je da će SDP sudjelovati u promjenama u Zagrebu, jedino što još ostaje dogovoriti je oblik na koji način", dodao je.

Poručio je da je njihova obveza osigurati da Zagreb dobije gradsku upravu, vlast te skupštinsku većinu koja će biti u stanju donositi odluke koje su potrebne za Zagreb, od onih koje se odnose na restrukturiranje gradske uprave do zbrinjavanja otpada. U sljedeće četiri godine čeka ih puno posla, ustvrdio je Grbin.

Što se tiče predsjednika Gradske skupštine, rekao je kako je i to stvar pregovora.

Neki su SDP počeli smatrati servisom za zapošljavanje

Druga tema o kojoj su raspravljali su unutarstranački odnosi i funkcioniranje organizacija.

"Raspravljali smo o brojnim stvarima koje smo vidjeli i koje nisu dobro funkcionirale u vrijeme lokalnih izbora. Morali smo donijeti određene odluke, najvažnija od kojih je raspuštanje organizacije SDP-a u Zagrebu", rekao je Grbin.

Podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci donijeli odluku o raspuštanju tijela te gradske organizacije te istaknuo kako ta odluka ipak nije bila dovoljna za zaustavi neke loše procese koji se događaju i da osigura da zagrebačka organizacija funkcionira kako bi trebala, odnosno da bude koncentrirana na probleme građana.

"U Gradu Zagrebu SDP ima izuzetno puno dobrih članova i članica. Ova odluka se ne odnosi na njih, nego na probleme u funkcioniranju s kojima se gradska organizacija nosi dugi niz godina. Ona se odnosi na one koji su SDP počeli smatrati servisom za zapošljavanje, koji su ga htjeli koristiti isključivo za vlastiti probitak", rekao je Grbin, poručivši da to SDP nije i neće biti.

Naveo je kako je SDP stranka koja postoji zato da bi osigurala bolje općine, gradove i županije, a u konačnici bolju Hrvatsku.

"SDP tu nije ni zbog mene pa ni zbog drugih pojedinaca, već zbog ideje i SDP se za tu ideju mora boriti. Nažalost, nekada je da bi se to osiguralo, potrebno donositi teške odluke. Prihvaćam napise koji ove odluke kvalificiraju kao radikalne jer je i radikalno nekada nužno", poručio je Grbin.

O imenima unutar stranke, neki će prestati biti članovi

O imenima će govoriti unutar stranke i u subotu na Glavnom odboru, kojem su predložene odluke Predsjedništva, te u sljedećem periodu od 45 dana zato što, ističe Grbin, odluke o raspuštanju organizacije ne stupaju na snagu danom donošenja, nego protekom roka od 45 dana.

Pojasnio je kako raspuštanjem organizacije u subotu nitko neće prestati biti član SDP-a, osim onih protiv kojih se vode pojedinačni stranački postupci.

"Članom SDP-a se prestaje biti protekom roka od 45 dana u kojem ćemo obaviti vrlo široke razgovore s članicama i članovima SDP-a u Zagrebu. Protekom roka od 45 dana, neki će prestati biti članovi SDP-a, a o imenima neću govoriti jer je to stvar Glavnog odbora i brojnih razgovora", poručio je Grbin, dodavši da ne očekuje probleme ni od koga kojem su interesi Hrvatske i SDP-a na prvome mjestu.

Između ostalog, rekao je kako SDP stranka koja je imala problema, ali je i stranka koja je svoje probleme spremna rješavati.

"Mi ne bacamo stvari pod tepih. Kad imamo problem s nekime tko je osuđen za kaznena djela, mi to rješavamo unutar sebe. Ne pravimo se da toga nema, ne napadamo novinare kada nas suočavaju s teškim pitanjima. Ne radimo na taj način", rekao je Grbin.

Budućnost SDP-a u Zagrebu vidi tako što će se osigurati da najbolji ljudi s programima dođu u prvi plan i da te programe nude građanima i partnerima s kojima će osigurati da Zagreb funkcionira.

"Nakon toga, izlazak na izbore za četiri godine neće biti nikakav problem", rekao je Grbin.