sdp-ov čelnik

Grbin: U petak se dogodilo nasilje vladajuće većine nad oporbom

01.02.2021 u 17:05

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" kako su saborski zastupnici SDP-a poštivali najstarijeg zastupnika u Hrvatskom saboru, jučer preminulog Miroslava Tuđmana. Naglasio je da je Tuđman bio tip zastupnika koji nije srljao u populizam, te mu često nije bila primarna stranačka stega.

Dodao je kako se Tuđman zalagao za onu politiku u koju je vjerovao. Grbin je kazao da je s takvim zastupnicima lijepo raditi.

'I kad se ne slažeš s njim, što je u mom slučaju bilo relativno često, svejedno možeš argumentirano razgovarati, sučeliti se', naglasio je Grbin u razgovoru za Hrvatski radio. Istaknuo je da sa zastupnicima kao što je bio Miroslav Tuđman moglo se civilizacijski razgovarati i da je njegovim odlaskom Hrvatska izgubila dobrog saborskog zastupnika.

Predsjednik SDP-a rekao je kako SDP nije iskoristio bolest Miroslava Tuđmana za ugrozi HDZ-ovu većinu u Hrvatskom saboru. Istaknuo je kako mu je žalosno da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković iskoristio bolest jednog zastupnika te da iza nje sakrije svoju nemoć, nesposobnost i bahatost.

Grbin je naglasio kako je on zastupnik u Hrvatskom saboru desetak godina i situacija koja se dogodila u petak po njemu nije uobičajena. Rekao je da vladajući nisu željeli ni pričekati ponudu, već su raspustili glasanje. Istaknuo je da treba biti potpuno jasno da je odluku o tome da se ne glasa donio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i to prije nego je i pokušao razgovarati s oporbom.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Dodao je kako vjeruje da bi Zakon o obnovi i isključivi gospodarski pojas dobili ako ne jednoglasnu onda sigurno veliku podršku. Poručio je da se u petak dogodilo nasilje vladajuće većine nad oporbom. Predsjednik SDP-a kazao je kako vjeruje da će u četvrtak biti izglasan Zakon o obnovi Banovine. Poručio je kako će u četvrtak tražiti da se glasa ne samo o HGK već i o moratoriju na ovrhe.

Grbin je rekao da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je u mnogim istupima u javnosti poslao poruku Vladi kako bi trebalo postupati, pa i o slučaju Žarka Tušeka.

'Mi kao političari smatramo da građani trebaju poslušati što je govorio gospodin Tušek i na koji način je raspolagao s našim novcem', poručio je. Istaknuo je kako je Tušek u Krapinsko-zagorskoj županiji provodio političku korupciju.