zapeo na prvoj stepenici

Problemi u SDP-u: Klub zastupnika odbio Grbinov prijedlog rošada u Saboru, on prozvao Bernardića: Neki su od ove stranke odlučili raditi show

06.10.2020 u 18:35

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak na sjednici Kluba zastupnika nije dobio potporu za kadrovske promjene u Saboru koje je predložio, a neslužbeno se doznaje da je najspornija smjena Nikše Vukasa s čelnog mjesta u Odboru za nacionalnu sigurnost.

Na sjednici Kluba situacija s kadrovskim rošadama se zakomplicirala i velika većina Kluba odbila je paket koji je predložio Grbin, tražeći da se o svakom rješenju glasa pojedinačno.

Kako se neslužbeno može čuti, zastupnici su kritizirali Grbina da o promjenama nije razgovarao s Klubom, što je on također zamjerao v.d. predsjedniku Zlatku Komadini kada je predlagao saborske dužnosnike iz redove SDP-a na početku ovog mandata.

Podsjetimo, nakon što je Rajko Ostojić najavio da stavlja mandat u zamrzavanje, Grbin je predložio da se za potpredsjednicu Sabora iz redova SDP-a izabere nova potpredsjednica stranke Sabina Glasovac.

Jednako tako, Grbin je predložio da se s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dojučerašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas, a da se umjesto njega imenuje njemu blizak Siniša Hajdaš Dončić.

Nadalje, s funkcije predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju smijenilo bi se bivšeg predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića i tu bi dužnost trebao preuzeti Arsen Bauk. Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Bernardiću bliska Renata Sabljar Dračevac, također bi se povukla s te dužnosti, a zamijenila bi je Grbinova protukandidatkinja na izborima za novog predsjednika SDP-a, Mirela Ahmetović.

S obzirom na to da u Klubu prevladavaju kadrovi Davora Bernardića, oni su predloženi paket većinski odbili, a neslužbeno se doznaje da im je najspornije micanje Vukasa s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sjednica Kluba je prekinuta do sutra, a Predsjedništvo se ponovno okupilo na izvanrednoj sjednici.

Grbin prozvao Bernardića: Neki su od ove stranke odlučili raditi show

Grbin je nakon sjednice kluba prozvao bivšeg predsjednika stranke Davora Bernardića za opstrukciju.

'Smatram izuzetno nekorektnim od pojedinih kolega, konkretno, od Davora Bernardića koji nakon što dva mjeseca nije radio ama baš ništa u Saboru, a istovremeno je primao plaću da danas dođe na sjednicu i ospori ovu odluku koju je donijelo članstvo. No, to je njegovo pravo, to pravo je konzumirao i sada ćemo na sjednici Predsjedništva o tome raspravljati. Upućujem ispriku svim članicama i članovima SDP-a što ovo moraju trpjeti i dalje, ali i svim građankama i građanima što su neki od ove stranke odlučili raditi show. To nećemo dopustiti i nakon sjednici Predsjedništva ćemo vas obavijestiti o daljnjim koracima', izvijestio je Grbin.

'Ovo što se danas dogodilo na sjednici Kluba je loše za SDP, ali je SDP jaka stranka, bio je i prije u problemima i iz njih izašao kao pobjednik pa će tako i iz ovoga. Ovo nije moj poraz, ovo je pljuska koju su dobile članice i članovi SDP-a jer sve što sam najavljivao i za što sam dobio potporu članova, danas su određeni pojedinci odbili. Upravo zbog ovoga u kampanju sam išao otvoreno i jasno govorio što želim napraviti i za to sam dobio potporu', poručio je Grbin te se vratio na sjednicu Predsjedništva.

Ako Sabo ne zamrzne članstvo u SDP-u na potezu je Predsjedništvo

Grbin je ranije nakon prve sjednice Predsjedništva izvijestio i da je od člana tog tijela Željka Sabe zatražio da zamrzne članstvo u stranci.

Mogu vas obavijestiti da je Rajko Ostojić stavio svoj mandat u Saboru u mirovanje, kazao je Grbin novinarima ispred središnjice stranke, ali je odbio otkriti dijelove nove kadrovske križaljke prije nego što ih priopći članovima Kluba koji je također zasjedao poslije Predsjedništva.

Što se Sabe tiče, Grbin se pozvao na odredbe Statuta SDP-a koji omogućava svakom članu da, u slučaju kada se protiv njih vodi kazneni postupak, kao što je u slučaju Sabe protiv kojeg se vodi kazneni postupak za dva kaznena djela od kojih jedan za zloupotrebu položaja i ovlasti, stavi svoj status u SDP-u u mirovanje.

“Sabo nas je zamolio i dogovorili smo se da u primjerenom roku od nekoliko tjedana razmisli i obavijesti nas što će učiniti. Ovisno o njegovoj odluci, odlučit ćemo o daljnjim koracima”, kazao je Grbin.

Na pitanje što ako se Sabo ne odazove tom apelu, Grbin je odgovorio da, s obzirom na to da je osobno zamolio Sabu da zamrzne članstvo u stranci, "onda možete i pretpostaviti što očekujem da će učiniti".

Ako Sabo ne zamrzne članstvo u SDP-u Predsjedništvo će raspraviti situaciju i odlučiti o daljnjim koracima, dodao je. Pojasnio je da Statut u tom slučaju daje razne mogućnosti, od suspenzije do isključenja, ali o tome će razgovarati, kaže, nakon što čuju Sabinu odluku.

Što se tiče zastupnika Vinka Grgića koji je u istražnom zatvoru u zbog afere Janaf te očekuje li da i on zamrzne mandat u Saboru, šef SDP-a rekao je da će razgovarati s njim kada bude imao priliku.

"Ako kaže da ne želi iskoristiti mogućnost koju mu statut dopušta, mi ćemo na predsjedništvu razgovarati o daljnjim koracima. No o svemu ćemo o tome razgovarati tek kada on donese odluku", kazao je Peđa Grbin.

  • +11
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX