'67 JE PREVIŠE'

Grbin pozvao u pomoć Ustavni sud: 'Vlada javnim novcem financira protureferendumsku kampanju'

03.05.2019 u 11:47

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u petak je izvijestio da se dopisom obratio Ustavnom sudu, jer smatra da Vlada RH javnim novcem financira protureferendumsku kampanju, a vezano za sindikalnu inicijativu '67 je previše'

Grbin u dopisu poziva Ustavni sud da iskoriste svoje ovlasti iz članka 87. i 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, odnosno ovlasti koje im omogućavaju da nadziru radnje u referendumskom postupku, te da sudionike u referendumskom postupku, u konkretnom slučaju, državna tijela, upozori da njihovo ponašanje nije u skladu s Ustavnom i zakonom.

Tvrdi da Vlada javnim novcem financira protureferendumsku kampanju.

„Vlada, odnosno, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koristi proračunska sredstva, koristi javna sredstva, novac poreznih obveznika kako bi financirala kampanju koja je direktno politički usmjerena ka negiranju tvrdnji sindikata i drugih koji sudjeluju u referendumskoj inicijativi '67 je previše'“, izjavio je Grbin novinarima.

Smatra legitimnim da bilo koji državni dužnosnik - zastupnici, članovi Vlade ili predsjednica Republike ima i izražava svoj stav o referendumskoj inicijativi; ali, dodaje, sporno mu je da Vlada RH koristi javna sredstva kako bi vodila kampanju protiv referendumske inicijative.

„To nije dopušteno i po mojem mišljenju protivno je Ustavu RH i Zakonu o financiranju referendumskih aktivnosti, Kodeksu dobre prakse Venecijanske komisije i zato tražim od Ustavnog suda da reagira i to spriječi“, kazao je Grbin.

Napomenuo je da Ustavni sud nema propisan rok u kojemu mu treba odgovoriti, ali misli da bi bilo dobro da reagira što je prije moguće jer, kaže, „po onome što smo jučer imali prilike čitati u medijima, Vlada RH planira ovu kampanju imati tijekom čitavog svibnja, a možda i nakon toga, koliko god im bude trebalo do raspisivanja ili neraspisivanja referenduma“.

  • +25
Potpisivanje za referendum '67 je previše' Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik Grbin je podsjetio na slovenski slučaj u kojem je Vrhovni sud Slovenije, nakon odluke tamošnjeg Ustavnog suda ukinuo rezultate referenduma jer je Vlada Slovenije koristila javna sredstva kako bi vodila kampanju protiv referendumske inicijative. Kaže kako bi bilo vrlo korisno za sve koji sudjeluju u ovom postupku da Ustavni sud reagira.

Upitan o navodima Željke Markić da je Vlada Zorana Milanovića vodila kampanju protiv referenduma o ustavnoj definiciji braka 2013. godine, Grbin je odgovorio da kampanja jest postojala, ali nije plaćena javnim sredstvima.

„SDP je vodio kampanju, SDP ju je i platio“, rekao je Grbin.

  • +37
Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pavić: To nije protureferendumska kampanja, to je kontinuirana informativna kampanja

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić jučer je na konferenciji za novinare odbacio optužbe da je kampanja koju provodi u medijima istovremeno s prikupljanjem potpisa sindikalne inicijative "67 je previše" usmjerena protiv sindikalnog referenduma, ustvrdivši kako se radi o kontinuiranom informiranju građana.

"To nije protureferendumska kampanja, to je kontinuirana informativna kampanja kojom građane informiramo o cjelovitoj mirovinskoj reformi. Ona je nastala u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, nismo koristili vanjske agencije, izradu spota platili smo 18.000 kuna plus PDV, a troškove kampanje ćemo javno obznaniti nakon njezina završetka", rekao je Pavić.