šef SDP-a o 'kafić-diskriminaciji'

Grbin poručio Plenkoviću da se za savjet obrati Angeli Merkel: Neka je pita kako je reagirala kada joj je bilo zabranjeno ući u restoran u Berlinu

26.02.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin iz Splita je, s predstavljanja Ante Franića kao kandidata za gradonačelnika, komentirajući aktualne zabrane ulaska u lokale HDZ-ovcima u Rijeci i SDP-ovcima u Imotskom, kazao da je u demokratskom društvu kritika vlasti dozvoljena i poželjna, mada bi volio da bude pristojnija i ne uključuje zabrane. Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da se za savjet obrati Angeli Merkel

'Čudi me da on kao samodeklarirani europejac ne zna da je kritika poželjna, pa čak i nužna. Neka pita Angelu Merkel kako je reagirala kada joj je bilo zabranjeno ući u restoran u Berlinu ili neka se kod Marije Pejčinović-Burić informira o praksi Europskog suda za ljudska prava', rekao je Grbin na Peristilu.

'Pravila o diskriminaciji nisu ustanovljena da bi čuvala vladajuće od građana, nego da bi čuvala građane od loše vlasti. Plenković to nikad neće shvatiti', dodao je, uz opasku da se tema o zabranama ulaska u kafiće namjerno potencira kako bi se skrenuo fokus s kaosa oko cijepljenja ili pada BDP-a.

Predsjednik SDP-a ponovno je stao uz predsjednika Republike Zorana Milanovića u temi oko izbora šefa Vrhovnog suda te tvrdi da je namjera predlaganja kandidata mimo onih koji su se prijavili na javni poziv u skladu s Ustavom, dok u zakonima ne piše da to ne smije biti tako. No nema namjeru pokrenuti ustavnu ocjenu zakona.

  • +18
Predstavljanje kandidature Ante Franića za gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'SDP je glasao protiv zakona, a ocjenu ustavnosti pokrenuo je u dijelu oko Visokog kaznenog suda, još jednog problema koji HDZ ionako poklanja pravosuđu. Umjesto o proceduri morali bismo malo više razgovarati o sadržaju: pravosuđe nam ne funkcionira, a na čelu tog aparata imali smo čovjeka koji je krio svoju imovinsku karticu i koji u četiri godine nije napravio ništa konkretno. Želim da se razgovara o profilu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, jer to mora biti osoba neupitnog pravnog znanja, osoba koja poznaje probleme pravosuđa i ono što je korupcija u sustavu i izvan njega učinila Hrvatskoj. Ukoliko predsjednikov kandidat bude ogovarao tom profilu, uvjeren sam da će dobiti podršku', rekao je Grbin.

Na pitanje što će se dogoditi ukoliko predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne uvrsti Milanovićev prijedlog predsjednika Vrhovnog suda na dnevni red, odgovorio je da to nije opcija.

'Predsjedniku Sabora poručujem da pročita Poslovnik Sabora i Ustav Hrvatske. Ukoliko prijedlog bude opstruiran, postoje mehanizmi kojima ćemo osigurati da točka dođe na dnevni red.'

SDP je u Splitu napokon predstavio svog kandidata za gradonačelnika na svibanjskim lokalnim izborima. Bit će to Ante Franić, slabo poznati 38-godišnji kriminalist i pravnik s iskustvom rada u cementnoj industriji i hotelijerstvu.