OŠTRO S IBLEROVOG TRGA

Grbin poručio Karamarku da se prestane 'skrivati iza Kolindinih skuta'

12.10.2015 u 12:26

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu vladajuće stranke pozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da 'prestane biti glasnogovornica HDZ-a i da počne raditi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima', poručivši i čelniku najjače oporbene stranke Tomislavu Karamarku da se 'prestane skrivati iza njezinih skuta'

Kako je naglasio Grbin, povod novinskoj konferenciji je višemjesečno upozoravanje SDP-a na to da predsjednica vodi predizbornu kampanju.

'Predsjednica je u jučerašnjem intervjuu kazala da je spremna negirati volju birača o tome kome žele dati da vodi državu', istaknuo je Grbin, podsjetivši kako članak 98. Ustava RH govori da se mandat daje onome tko dokaže da ima natpolovičnu podršku svih zastupnika u Saboru

'Povjeravanje mandata je jasno pitanje na koje predsjednica u svakom trenutku treba dati odgovor. Iako ćemo pobijediti, moramo upozoriti predsjednicu da se igra s Ustavom. Predsjednica se ne smije igrati kampanje, a Karamarko skrivati iza njezinih skuta', poručio je Grbin.

SDP-ov zastupnik se osvrnuo i na predsjedničinu izjavu vezanu za problem izbjegličke krize, u kojoj ona navodi kako je se ne smije kritizirati.

'U demokratskom društvu svatko je podložan kritici i licemjerno je kad predsjednica kaže da je se ne bi smjelo kritizirati. U Hrvatskoj u posljednje vrijeme imamo poplavu izjava o tome da se nikoga ne smije kritizirati. Kada Kolinda Grabar Kitarović govori da je se ne smije kritizirati i kada proziva ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, to je posebno licemjerno', istaknuo je Grbin, dodavši kako su Ostojić i ministar obrane Ante Kotromanović stalno na terenu i imaju pravo kritizirati onoga tko se 'igra strojovođe'.

RTL Autor: RTL


Video: Patrik Macek / PIXSELL

Grbin se dotaknuo i predizbornih sučeljavanja te je kazao da sučeljavanje kandidata za predsjednika Vlade nije nešto što je izmislio SDP.

'U izborima za EU parlament sučelili su se Schultz i Juncker. Ovaj tjedan je bilo dogovoreno sučeljavanje na jednoj nacionalnoj televiziji, a HDZ je jučer odustao od tog sučeljavanja', podsjetio je SDP-ovac.

Upitan pak za izjave premijera Zorana Milanovića o tome da je 'HDZ stranka cajke', Grbin je kazao kako nije upoznat s cajkom te kako 'nema povratka na staro'. Očitovao se i o slučaju franak, navodeći kako je moguće da Ustavni sud sruši odluku o konverziji 'švicaraca'.

'Od Ustavnog suda je sve moguće. Što se tiče HDZ-a, treba vidjeti hoće li ono što su izglasali ostaviti na snazi ako, ne daj bože, opet dođu na vlast', izjavio je Grbin.

SDP-ovac, upitan boji li se 'muljanja' s davanjem mandata, napomenuo je kako se mandat za sastav Vlade mora povjeriti onome tko ima podršku barem 76 zastupnika, a Ustav jasno kaže da se mandat za sastav Vlade može povjeriti samo onome tko ima natpolovičnu većinu u Saboru.

'Ne može si netko uzeti pravo negirati volju građana iskazanu brojem glasova na izborima', zaključio je Grbin.