izmjena kaznenog zakona

Grbin o spolnom uznemiravanju: Ovo nije pitanje ljevice ili desnice. Prošlo je vrijeme riječi i došlo vrijeme djelovanja

25.02.2021 u 18:22

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u četvrtak su razmatrajući SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona osudili spolno uznemiravanje, a dok je oporba podržala taj prijedlog, vladajući kažu da treba pričekati najavljene Vladine šire izmjene toga zakona, koje bi se trebale donijeti do 31. svibnja

"Izmjenama kaznenog zakona želimo poslati jasnu poruku žrtvama jednog kaznenog djela, kaznenog djela spolnog uznemiravanja, da smo mi uz te žrtve, da razumijemo njihovu patnju i da im želimo pomoći", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin govoreći uime predlagatelja.

Predloženom SDP-ovom izmjenom Kaznenog zakona interveniralo bi se u stavak 3. članka 156. toga zakona te se predlaže provođenje kaznenog postupka po službenoj dužnosti za kazneno djelo spolnog uznemiravanja u svim slučajevima umjesto po prijavi u roku od tri mjeseca.

"Tim zakonom želimo poručiti da je prošlo vrijeme riječi i došlo vrijeme djelovanja", poručio je Grbin. Naglasio je i da se time olakšava pokretanje kaznenog postupka jer će prije svega policija a onda i DORH moći reagirati već na temelju saznanja da se nešto događa, a ne čekati reakciju žrtvi. Također, žrtvama će moći dati malo više vremena da kod sebe stvore prijeko potrebnu odluku da pokrene takav kazneni postupak.

"Ovo nije pitanje ljevice ili desnice. Ovo ne smije i ne može biti pitanje ljevice, desnice ili centra ili neke političke opcije. Ovo je jedino i isključivo pitanje odnosa društva i države prema nasilju i žrtvama nasilja", poručio je Grbin pozvavši sve da prihvate njihov prijedlog izmjena Kaznenog zakona.

Uime Vlade i Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić rekao je kako Vlada predlaže da Hrvatski sabor ne prihvati taj prijedlog izmjene Kaznenog zakona jer ekspertna radna skupina u Ministarstvu pravosuđa i uprave radi na široj izmjeni Kaznenog zakona poručivši i da je do 31. svibnja ove godine potrebno uskladiti nacionalno zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

"Predlažemo da se u ovom obliku kratkom izmjenom jednog članka ovo za sada ne prihvati, a u svibnju 2021. godine prihvatit će se šire izmjene i dopune Kaznenog zakona", kazao je Salapić.

Navodeći kako se svi zalažu da se svaka žrtva treba što bolje zaštititi zakonodavnim okvirom, Marija Jelkovac (klub zastupnika HDZ-a) rekla je da, budući su u ovom trenutku u proceduri vladine šire izmjene Kaznenog zakona, nije dobro radi pravne sigurnosti da se sada ide samo u izmjene koje predlaže SDP jer će šire izmjene tog zakona stupiti na snagu najkasnije kroz tri mjeseca. Smatra kako nikada nije dobro učestalo mijenjati propise, posebice kada se radi o Kaznenom zakonu.

Stoga, drži kako nije dobro da se pribjegne rješenju po kojem imaju dvije procedure izmjene organskog zakona u svega tri mjeseca.

Za razliku od nje, Ivana Posavec Krivec (klub zastupnika SDP-a) smatra da se zakoni trebaju mijenjati dok ne budu dovoljno učinkoviti da štite naše građane i u ovom slučaju - žrtvu. "Ako je potrebno i mijenjati ih jednom, dva, tri puta godišnje. Mijenjati ih dok ne budu dovoljno dobri. Mi se toga ne libimo", poručila je.

Posavec Krivec rekla je i da spolno nasilje i spolno uznemiravanje nije tema koja bi ih trebala ideološki dijeliti već bi trebali imati jedinstven stav jer - žrtva je žrtva. Smatra da Vlada premijera Andreja Plenkovića neće prihvatiti njihov prijedlog izmjena Kaznenog zakona jer ima snagu ruku, ali nema snagu argumenata.

Rada Borić (klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) podsjetila je da se u prošloj godini, zahvaljujući ženskom inicijativama i inicijativi "Spasi me", dogodila značajna promjena u Kaznenom zakonu vezano uz silovanje.

Smatra i da je te izmjene zakona potrebno donijeti u hitnom postupku jer su prije mjesec i pol dana zbog zastare odbačen postupak vezan uz spolno uznemiravanje 14 zaposlenica u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) te njihove tri bivše zaposlenice. To je, smatra, loša poruka koja je poslana svim zlostavljanim ženama.

Upozorila je i da, po podacima MUP-a, došlo do porasta kaznenih dijela spolnog uznemiravanja za više od 55 posto u odnosu na 2017. godinu. "U 2017. godini bilo je 26 slučajeva, u 2018. godini njih 49, a 59 u 2019. godini", rekla je Borić. No, dodala je, prema pravobraniteljici za ravnopravnost spolova - bilježi se mali broj osuđujućih presuda godišnje.

Napominjući kako će podržati SDP-ov zakonski prijedlog, Marija Selak Raspudić (klub zastupnika Mosta) rekla je kako se boji da taj zakonski prijedlog neće dovesti do suzbijanja spolnog nasilja u praksi. Naime, upozorila je, već i sadašnja svjedočanstva koja su pokrenula javnu lavinu, vjerojatno sva neće biti procesuirana od DORH-a zbog zastare. Smatra kako problem nisu naši nesavršeni zakoni već njihova implementacija u praksi.

Osuđujući spolno nasilje i uznemiravanje, SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona podržali su i klubovi IDS-a, Domovinskog pokreta te Centra i Glas-a.