dan neovisnosti

Grbin o promjeni državnih praznika: HDZ-u važniji dan dolaska na vlast nego kada je Hrvatska postala samostalna

09.10.2019 u 13:42

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin poručio je u srijedu kako je dan kada je Hrvatska postala samostalna i suverena država daleko važniji od dana kada je HDZ došao na vlast, pa stoga smatra da 8. listopada i dalje treba praznikovati kao Dan neovisnosti

U jeku rasprava o promjeni državnih praznika koje inicira Vlada, Grbin je izjavio novinarima u Saboru da je 30. svibnja dan kada je HDZ došao na vlast i Franjo Tuđman postao predsjednik Republike, a riječ je o datumu za koji HDZ predlaže da se ponovno slavi kao Dan državnosti.

Ako se govori o demokratskim promjenama u Hrvatskoj, kazao je, onda je daleko važniji datum održavanja prvih slobodnih, višestranačkih parlamentarnih izbora, iako "svaka normalna zemlja" kao najbitniji dan u svom kalendaru obilježava dan kada je postala samostalna, suverena, neovisna.

"Hrvatska je samostalna i suverena postala 8. listopada kada je Hrvatski sabor, koji je morao sjednicu održati u Ininoj zgradi u Šubićevoj zbog raketiranja Zagreba dan ranije, donio odluku o raskidanju svih državnopravnih sveza između RH i SFRJ i svih njenih republika i autonomnih pokrajina“, istaknuo je Grbin.

HDZ-u je 30. svibnja važniji jer su uspjeli staviti ruke na vrat Hrvatske

HDZ-u je, rekao je, ipak daleko važniji datum 30. svibnja, "jer su tada došli na vlast i uspjeli staviti ruke na vrat Hrvatske". "Normalno je da HDZ želi obilježavati taj dan, jer im ništa drugo osim vlasti i vlastite samobitnosti nije bitno“, smatra SDP-ovac.

"Ako me pitate je li dan kada je HDZ došao na vlast kao praznik trebalo zamijeniti danom kada je Hrvatska postala samostalna i suverena država, moj odgovor je: Apsolutno da, trebalo je", odgovorio je na konstataciju Vladimira Šeksa da je Vlada Ivice Račana promjenom datuma praznika provela "nasilnu detuđmanizaciju".

Grbin je prozvao HDZ da oteže saborsku proceduru oko oporbenog zahtjeva za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, te naglasio kako su iz oporbe spremni na tu raspravu kad god ona bila.

Imat ćemo što reći kako Kujundžić radi, odnosno ne radi svoj posao

"Imat ćemo što reći kako ministar Kujundžić radi, bolje reći ne radi svoj posao“, poručio je i dodao kako mu oporba zamjera brojne stvari, poput odnosa prema zdravstvu, to što kod prosvjeda zdravstvenih radnika nije shvatio ozbiljnost problema odlaska kadrova iz zdravstvenog sustava, to što se gotovo cijelog mandata, kaže, uopće nije bavio opremljenošću bolnica, prekid sanacije bolnica.

"Zamjeram mu činjenicu što je na kraju SDP-ova mandata 2016. godine dug u zdravstvu bio gotovo tri puta manji nego danas, što se zdravstveni sustav urušava. Zamjeram mu što je najavio da će najsiromašniji u društvu morati plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje i što nije osigurao da oni privatni pružatelji usluge dopunskog zdravstvenog osiguranja doista je moraju pružati svim građanima, a ne da selektivno biraju hoće li je pružati zdravima ili svima“, istaknuo je Grbin.

Kujundžićev prijedlog da se jednom godišnje ispituje rad saborskih zastupnika popratio je komentarom - "slobodno". "Što se mene tiče, svakoga sam dana spreman izaći pred javnost, pred druge kolege i Vladu i odgovarati na pitanja ne samo što sam radio danas, nego čitav mandat“, rekao je i dodao kako njegovi kolege koje se u Saboru baš i ne viđa sami trebaju podnijeti račune za svoj rad ili nerad.