OPTUŽBE O ANONIMNIM PRIJAVAMA

Grbić neizravno zaprijetio Polančecu i Nobilu

21.05.2011 u 14:52

Bionic
Reading

Ravnatelj policije Oliver Grbić na današnjoj je konferenciji za novinare odbacio optužbe Damira Polančeca da je HDZ-ovcima sugerirao da pišu anonimne prijave protiv oporbenih političara. Javni iskaz bivšeg potpredsjednika Vlade nazvao je podmetanjem koje ima svoju logiku i motiv, koji će biti poznat nakon što policijski USKOK za nekoliko tjedana iziđe s rezultatima vrlo zahtjevnih istraga. Polančecova odvjetnika Antu Nobila je prozvao da mu to 'nije prvi put da sudjeluje u sumnjivim rabotama na granici zakonitosti'

'Budući da me jučer nije bilo, nisam mogao odgovoriti na jučerašnje objede Damira Polančeca', kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj policije Oliver Grbić, stičući da ne želi špekulirati o Polančecovim motivima, no svejedno je to povezao s tekućim istragama koje će uskoro biti dovršene.

Rekao je da PNUSKOK provodi nekoliko zahtjevnih istraživanja koja će uskoro izaći na vidjelo te razjasniti motive tih podmetanja na njegov račun. Istaknuo je da je čudno što je Polančecu nakon dvije godine proradila savjest, i to nakon što je popio kavu sa Slavkom Linićem, koji upravo ravnatelja policije prozva da mu podmeće anonimne kaznene prijave. Kazao je kako je imao informacije da će se pojaviti neke optužbe protiv njega. Na novinarsko pitanje prati li možda policija Linića i Polančeca te Nobila, Grbić je rekao da ih se ne prati.

'Kakav bih ja bio policajac da neutemeljenim prijavama blokiram rad policije, a tim više što kao ravnatelj imam visoke ovlasti. Svaka službena osoba na temelju bilo kakvih saznanja može sastaviti izvješće prema kojem će se postupati', kazao je.

Polančecove jučerašnje optužbe nazvao je zato pokušajem destabilizacije njega kao čelnika policije te policije i MUP-a. Napomeno je da on apsolutno nema namjeru odustati od svog puta i da vjeruje da u tome ima potporu ministra. 'Ovakve stvari ne samo da me neće uplašiti, nego će me i dodatno motivirati u mom radu', poručio je Grbić.

U svom podugačkom izlaganju nije zaobišao ni Polančevovog odvjetnika Antu Nobila, za kojeg je rekao da 'nije prvi put da sudjeluje u sumnjivim rabotama na granici zakonitosti'. S novinarima je podijelio i svoje neshvaćanje susreta Polančec – Linić, kazavši da ne može shvatiti kako su do jučer dva smrtna neprijatelja postala jedan drugom rame za plakanje.

Poručio je da će kao ravnatelj policije biti bespoštedan u borbi protiv korupcije. 'Ovo podmetanje nije beznačajno i ono očito ima svoju logiku i motiv', ocijenio je te ponovio da će se motivi složiti u mozaik kada se za nekoliko tjedana dovrše gore spomenuta policijska istraživanja.

Na novinarsko pitanje trebaju li prozvani takve riječi čovjeka koji ima velike ovlasti u represivnom aparatu shvatiti kao prijetnju, kazao je da ovih dana svi izražavaju svoje sumnje, pa tako i on.

Budući da je Polančec prozvao njega, ministra Karamarka i neimenovane policijske operativce da su o tijeku istrage protiv Berislava Rončevića brifirali vrh HDZ-a, Grbić se pohvalio da je upravo afera kamioni završena na njegovo insistiranje. Kazao je da se prije njegovog dolaska na čelo policije na tom slučaju nije radilo. Tek je po njegovom dolasku, istaknuo je, uložen maksimalan trud i prikupljeno je dovoljno dokaza za kazneni progon.

'Polančec je tražio da istragu o Podravci pauziram na 30 dana'

Ravnatelj policije je optužio Polančeca da je tražio da istragu o Podravci pauzira na 30 dana. Pritom nije objasnio zašto je o tom kaznenom djelu pokušaja utjecanja na istragu preko šefa policije nije prijavio, odnosno zašto o tome nije izvijestio hrvatsku javnost prije gotovo dvije godine?!

'Koji je motiv ravnatelja policije da hodočasti u Polančecov ured ako je uložio maksimalan napor da se taj slučaj istraži do kraja? Nikada nisam išao na stranačke sastanke ni vladajućih niti oporbe', rekao je Grbić. No priznao je da se s bivšim potpredsjednikom Vlade ipak sastao, i to tri puta u njegovu uredu u Ministarstvu gospodarstva, ali na Polančecovo inizistiranje. Činilo mu se da je Polančec želio na njega ostaviti dojam benevolentne i prijateljske osobe, spremne pomoći.

Grbić je otkrio da je s njim razgovarao oko 30-ak minuta te da se Polančec nikada nije zanimao za spis o kamionima, ali mu se zato činilo da ga zanima afera Spice, naročito status njegova kuma. To se, istaknuo je, potvrdilo i na zadnjem sastanku, kada je Polančec shvatio u kojem pravcu ide istraživanje. Tada je, tvrdi Grbić, izrijekom zatražio da policija napravi prekid od 30 dana u akciji, uz riječi da mu je to vrijeme neophodno da 'popegla sve stvari'.

'Pritom je bio vrlo ljut jer nije znao kad će odgovorni biti uhićeni. Činilo mi se da se Polančec ljutio jer on kao potpredsjednik Vlade nije raspolagao tom informacijom', pojasnio je.

'Na kavi mi je bivši premijer Sanader dao bezrezervu podršku u borbi protiv korupcije

Ravnatelj policije je priznao i da se sastao s bivšim uhićenim premijerom Ivom Sanaderom, ali ne svojom zaslugom. Ispričao je da je Sanader nazvao njega da popiju kavu. Ravnatelj policije pristao se naći s čovjekom kojeg se tereti za najveće korupcijske afere u povijesti Hrvatske, ali tek nakon što je dobio dozvolu od ministra Karamarka. Pričali su, rekao je, o općim temama, stanju u policiji i borbi protiv korupcije, za što je dobio Sanaderovu bezrezervnu podršku.

Grbić je istaknuo da, otkad je on ravnatelj, nikad nitko nije na njega pokušao utjecati. Spomenuo je svog šefa, ministra Tomislava Karamarka, kojeg je pohvalio zbog visokog stupnja profesionalnosti. Napomenuo je da je Karamarko čak i na sastancima nižerangiranih iz policijski uprava inzistirao na profesionalizmu i depolitizaciji policije. Koliko je policija uspjela u tim nastojanjima, dokazuje podatak, tvrdi Grbić, da su svi od 50 menadžera uhićenih zbog korupcije upravo iz HDZ-a.

Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec sinoć je izjavio da teške optužbe Damira Polančeca ne mogu biti zanemarene te da će o njima na zajedničkom sastanku raspraviti Državno odvjetništvo i policija, a na temelju današnjeg Grbićevog izlaganja može se zaključiti da će jedina istraga koju će policija poduzeti u ovom slučaju biti istraživanje Polančecovih motiva, a ne izjava.

Ravnatelj policije, međutim, podržao je prijedlog da se ovim slučajem pozabavi Saborsko povjerenstvo, koje dosad gotovo ni jednu aferu nije objektivno istražilo. Također je podržao najavu predsjednika Ive Josipovića da će zbog teških Polančecovih optužbi o visokoj politizaciji policije zatražiti hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Na konferenciji za novinare predstavnici vladajućeg HDZ-a, ministri Gordan Jandroković i Branko Bačić otkrili su da će sjednicu VONS-a zbog pritiska na policiju i pravosudne insticije zatražiti i šefica stranke i Vlade Jadranka Kosor.

Podsjetimo o novonastaloj aferi 24 sata nakon coming outa bivšeg ministra i stranačkog kolege oglasila i prozvana premijerka Jadranka Kosor koja Polančecove optužbe nazvala ‘pokušajem zaustavljanja borbe protiv korupcije’. Ustvrdila je kako Polančecova izjava po kojoj se on kao član Vlade sastajao s Ivom Sanaderom u vrijeme kada Sanader nije obnašao ni jednu državnu dužnost, ukazuje da je postojao paralelni sustav. ‘Ako je bilo poziva ravnatelja policije onda me Polančec i o tome morao odmah obavijestiti’, rekla je Kosor.