REAKCIJA IZRAELA NA PJESMU

Grass je u Izraelu 'persona non grata'

08.04.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Izrael je u nedjelju objavio da je njemački književnik Günter Grass 'persona non grata' u toj zemlji, nakon objave pjesme u kojoj tvrdi da je Izrael, a ne Iran, sa svojim nuklearnim arsenalom prijetnja svjetskom miru

Ministar unutranjih poslova Elie Yishai objavio je u nedjelju da je njemački nobelovac nepoželjan u Izraelu. Ministar je u priopćenju prijepornu Grassovu pjesmu nazvao 'pokušajem raspirivanja mržnje prema Izraelu i izraelskom narodu'.

Yishad je poručio Grassu da u Iranu može naći publiku koja će podržati njegove laži.

U pjesmi 'Što se mora reći' objavljenoj prošlog tjedna u nekoliko europskih listova, 84-godišnji Grass napisao je da iranske nuklearne ambicije nisu dokazane i naveo da je Izrael prijetnja svjetskom miru.

Pjesma je izazvala oštre kritike u Njemačkoj, ali i među židovskim zajednicama u svijetu.

Grass je također osudio njemačku prodaju oružja Izraelu.

'Njegove su izjave ignorantske i sramotne i svaka poštena osoba na ovome svijetu mora ih osuditi', rekao je u četvrtak izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazivši uvjerenost da su Grassovi motivi antisemitski.

'Šest desetljeća on je krio svoju prošlost pripadnika jedinice Waffen SS-a. Usto, ne iznenađuje što on definira samo židovsku državu kao najveću prijetnju svjetskome miru i protivi se njezinu opremanju sredstvima za samoobranu', rekao je Netanyahu, aludirajući na podmornice kojima Njemačka oprema židovsku državu. Izraelski premijer je sramotnom ocijenio i Grassovu usporedbu Irana i Izraela.