u sjeni korone

Granić: Dobro je da je do skupa o proširenju EU-a na zapadni Balkan uopće došlo

06.05.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Najdugovječniji hrvatski ministar vanjskih poslova i bivši posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić osvrnuo se na virtualni Zagrebački summit, europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, kao i situaciju s Mađarskom

Granić je u razgovoru za N1 televiziju kazao da su očekivanja od Zagreb summita bila veća, ali u ovom trenutku to je maksimum jer se cijela Europska unija suočila s pandemijom koronavirusa. Iskusni diplomat smatra kako je pandemija najveći izazov za Hrvatsku nakon Domovinskog rata i za svijet nakon Drugog svjetskog rata.

U takvoj situaciji smatra da su Plenković i hrvatska diplomacija učinili puno za europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

'Prvo da se u veljači donesu novi kriteriji za proširenje, a drugo da je u ožujku (24. ožujka) donesena politička odluka za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i u ovom trenutku velika je stvar da je došlo do samita u Zagrebu', rekao je Granić.

Istaknuo je da su neke zemlje daleko od članstva, kao što je Kosovo, a što se tiče BiH, koja je Hrvatskoj veliki interes, pokrenuta je radna skupina.

Za slučaj Mađarske, koju se proziva zbog Orbanovog zakona, kojim je sebi dao velike ovlasti, kaže kako ima primjedbi ne samo u lijevo-liberalnim organizacijama, nego i unutar EPP-a.

Smatra kako se to mora rješavati unutar institucija, ali napominje i da je Mađarska prijateljska država koja je 1991. primila 60 tisuća izbjeglica iz Hrvatske.