KARLOVAČKI AKVARIJ

Grandiozni projekt zbog kojeg bi turisti trebali silaziti s autoceste

16.10.2014 u 07:00

  • +4

Ovako će izgledati karlovačka turistička atrakcija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: 3LHD/Boris Goreta

Bionic
Reading

Grad koji je dugo bio zapostavljan i zapušten, kojeg su zaobilazili i turisti i investicije, zahvaljujući novcu Europske unije, trebao bi se vratiti na turističku kartu Hrvatske. Naime, Karlovac je dobio zeleno svjetlo za projekt karlovačkog akvarija 'KAquarium' te je između 300 apliciranih projekata ovaj uvršten u onih sedam koji će sigurno biti realizirani. Gradnja bi mogla početi već ove godine, a mi vam donosimo detaljan prikaz projekta iza kojeg stoji arhitektonski studio 3LHD

Slatkovodni akvarij, koji je jučerašnjim potpisivanjem ugovora Ministarstva regionalnog razvoja i Grada Karlovca dobio konačnu potvrdu da će do izgradnje doista doći, trebao bi postati turistička atrakcije zbog koje će turisti biti spremni sići s autoceste.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj trebalo bi tako stići nešto više od 36 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka. Akvarij će prezentirati floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka.

Kako će akvarij prkositi poplavama?

A upravo bi smještaj uz te četiri rijeke mogao biti problem u izgradnji i radu samog akvarija. Naime, njegova je gradnja predviđena na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra Korana u Karlovcu, točnije u dijelu Karlovca koje se zove Gornje Mekušje. Riječ je o dijelu grada koji se često spominje prilikom poplava jer nije adekvatno obranjeno od visokog vodostaja rijeke Korane koja je u neposrednoj blizini.

Gornje Mekušje bilo je pod vodom u veljači, ali i u rujnu ove godine. Tijekom posljednje poplave kada je Korana dostigla rekordni vodostaj, mještani su prstom upirali u Hrvatske vode tvrdeći da su pogrešno napravili nasip koji bi ih trebao štiti od poplave te da je učinak koji nasip ima potpuno suprotan. Tijekom rujanskih poplava teškom je mukom obranjen skupocjeni pročistač otpadnih voda, s kojim se karlovački gradonačelnik Damir Jelić također hvalio kao primjerom kako Karlovac zna povući novac iz, ovog puta, pretpristupnih fondova Europske unije.

Kada je lokacija na kojoj bi trebao niknuti akvarij bila pod vodom u veljači ove godine, Viktor Šegrt, jedan od idejnih začetnika projekta i direktor Razvojne agencije Karlovačke županije za KAportal je rekao da su na projektu angažirani vrhunski stručnjaci u tom resoru i da su, uz suradnju s nadležnim Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, napravljene još dublje analize, tako da je građevina projektirana kao bazenska vodonepropusna školjka od najkvalitetnijih materijala koja ima tri ulaza prema centralnom trgu KAquariuma dok su za svaki ulaz predviđene pomične prepreke kao dodatna zaštita od mogućeg plavljenja.


Kako je KAquarium osmišljen?

Iz arhitektonskog studija 3LHD objasnili su nam kako će akvarij izgledati i funkcionirati. 'Budući akvarij smješten je na lokaciji napuštenog autokampa uz samu obalu rijeke Korane. Polazišna točka za koncept oblikovanja akvarija bili su nasipi odnosno šanci – oblikovni elementi preuzeti od 'karlovačke zvijezde' koji služe, uz zemljane nasipe, za obranu od vode. Cilj oblikovanja budućeg akvarija bio je dobiti novo mjesto uz Koranu koje bi bilo gradska točka u šetnji uz rijeku, i usputna pri odlasku na manifestacije koje se u blizini održavaju', kažu.

Formirana su tri glavna pješačka pravca, a na spoju pješačkih pravaca formirana je nova žarišna točka – trg, oko koje su, ne narušavajući prirodni izgled doline Korane, smješteni sadržaji akvarija. Na trgu se planira vodena površina, svjetlosna instalacija i prostor za odmor.

U objekte oko trga smješteni su sadržaji kojima za funkcioniranje treba danje svjetlo, a primarna im je funkcija javna: ulaz sa suvenirnicom, ugostiteljski dio s kongresom i edukacijom te uredski prostori. Svi sadržaji  povezani su s izložbenim dijelom koji se nalazi na etaži podruma radi specifičnosti biljnog i životinjskog živog svijeta koji treba prostore s potpunom kontrolom rasvjete.

Izložbeni postav prikaz je flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, a oblikovno prikazuje tok 'tipične' krške rijeke - riječnu floru i faunu i njezinu bioraznolikost. Počinje već u vanjskom prostoru trga s velikom vodenom instalacijom nepravilna oblika koja predstavlja krško polje.

U ulaznom prostoru se nazire početak rijeke – slap preko kojeg se rijeka 'slijeva' iz vanjskog u unutarnji prostor. Sustav akvarija sastoji se od dva sustava hladnovodnih akvarija s vanjskim biljem i stijenama oko njih. Ribe u vodi najprije se promatra odozgo, u šetnji uz rijeku, a zatim sa strane - gleda se ispod vodene površine.

Posjetitelj čuje rijeku kako teče, a istovremeno se spušta sustavom rampi prateći njezin tok. Nakon gornjeg toga rijeke, zvukovi se stišavaju, posjetitelj ponire u spilje u kojima vidi endeme hrvatskih rijeka koji se u prirodi uglavnom nalaze u ponornicama. Prostor se proširuje, svjetlo uglavnom dopire iz akvarija, a u središnjem dijelu prostora može se zastati i gledati izloške. Nakon spilje, rijeka ponovo izvire u svom donjem toku, vide se ribe zajedno s vodenim biljem koje žive u toplijim dijelovima rijeke.

Prvi akvarij gleda se hodajući pored njega, zatim se prolazi ispod tunela – akvarija s većim primjercima. Nakon što se izroni iz rijeke i prođe kroz tunel, prelazi se mostićem preko jezerca s lopočima, šašom i vrstama koje je dopušteno dodirivati. Kraj izložbe sastoji se od sustava nekoliko akvarija koji se prelijevaju jedan u drugi oblikovanih u sedrenu barijeru.
Detaljan prikaz projekta možete pogledati u galeriji.