PRIMITIVIZAM U SPLITU

Grafitima išarana zgrada Židovske općine

02.06.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Splitska policija traga za nepoznatim vandalom koji je u noći između ponedjeljka i utorka serijom primitivnih grafita išarao pročelje zgrade u kojoj se nalaze sinagoga i Židovska općina. Za razliku od prijašnjih pohoda, kada bi na fasadi osvanuo tek jedan ili dva natpisa, ovaj put grafiteri su se dobro potrudili

Kompletna zgrada praktički je bila prebojana uvredljivim i teško prepričljivim parolama, bilo je tu i svastika i 'ušatih' slova U, natpisa na njemačkom, poruka protiv HDZ-a i Europske unije, potpisa Hajdukovih navijača...

Obavijest o incidentu nije došla iz splitske policije, već je o njemu izvijestila agencija JTA (Jewish Telegraphic Agency), koja prenosi i apel Židovske zajednice u Splitu na dobru volju, odlučnost i učinkovitost institucija u otkrivanju počinitelja 'koje treba kazniti educirajućim učincima'.

Po službenoj informaciji iz PU splitsko-dalmatinske, nakon istrage cijelog slučaja upućeno je poseban izvještaj Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Nakon svega priopćenjem se oglasila i Židovska općina Split.

Najnoviji vandalizam na ulazu u Židovsku općinu Split i treću najstariju aktivnu sinagogu u Europi se velikom količinom grafita i mržnje koja iz njih izbija izdvaja od inače dosta česte pojave kukastih križeva i ksenofobičnih slogana na splitskim zidovima. Ovakvi ekscesi pokazuju sliku i obraz grada u najružnijem svjetlu, a u već zahuktaloj turističkoj sezoni počinitelji nanose više štete inače tolerantnom gradu Splitu i njegovom međunarodnom image-u nego vrlo maloj splitskoj Židovskoj zajednici. Volja, sposobnost i efikasnost nadležnih organa da u što kraćem roku pronađu vandale i primjereno ih kazne iz edukativnih razloga dat će krajnji sud o tome koliko se ovakav ispad treba smatrati aktom pojedinca, a koliko stavom društva', stoji u priopćenju Židovske općine Split.