neće pucnjavu

Gradovi u Latviji žele doček Nove godine bez javnog vatrometa

05.11.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Veći gradovi u Latviji odlučili su da ove godine neće organizirati novogodišnji vatromet zbog trenutne geopolitičke situacije i energetske krize, piše u subotu njemačka agencija dpa.

Gradonačelnici su se složili oko toga na neslužbenim razgovorima, rekao je za latvijsku agenciju LETA predsjednik udruženja velikih gradova Latvije Viktors Valainis. Međutim, ako neki grad odluči drukčije, neće biti spriječen u tome.

Mnogi ljudi uživaju u vatrometu na kraju godine, no uzevši u obzir mnoge ratne izbjeglice koji su stigli u Latviju iz Ukrajine, kojima bi glasni pucnjevi mogli biti neugodni, javni vatromet bi ove godine trebao biti otkazan, kazao je Valainis.

Nadalje, općine i gradovi bi trebali razmotriti energetsku krizu i nužne mjere smanjenja troškova, rekao je Valainis. Dostupna sredstva ne bi stoga trebala biti korištena za vatromet, već za podršku potrebitima, prema Valainisu.

Sporazum se odnosi samo na javni vatromet. Proteklih godina, veći gradovi u toj baltičkoj zemlji članici Europske unije i NATO saveza uvijek su organizirali vatromet kako bi proslavili Novu godinu. Spektakl u glavnom gradu Rigi bio je emitiran na televiziji.

Međutim, za prošle dvije Nove godine, vatromet je smanjen zbog pandemije koronavirusa. Privatna upotreba vatrometa nije čest slučaj u Latviji.