SRAMOTNA IZJAVA

Gradonačelnik sjećanje na zločine nazvao 'gay paradom'

02.06.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izazvao je skandal izjavom kako je podsjećanje na progon i masovne zločine nad nesrbima u tom gradu 1992. godine, koje je upriličeno 31. svibnja, bilo "slavlje" i "obična gay paradu", a brojne nevladine udruge, uključujući i Helsinški odbor za ljudska prava Republike Srpske, oštro su osudile takve komentare i zatražile gradonačelnikovu ispriku

"Umjesto da se gradonačelnik Prijedora i zastupnici u lokalnoj skupštini konačno suoče s činjenicama koje potvrđuju stradanja više od tri tisuće civilnih žrtava nesrpske nacionalnosti, Pavić i svi oni koji podržavaju njegovu vladavinu u ovom gradu... nastavljaju s politikom ratne Srpske demokratske stranke (SDS), koristeći se danas suptilnijim metodama zastrašivanja i pritisaka protiv Bošnjaka u Prijedoru", priopćila je u nedjelju koalicija nevladinih organizacija "1. ožujka", koja okuplja uglavnom bošnjačke prognanike s teritorija RS.

Iz te su koalicije od Pavića zatražili da se zbog svojih izjava, ali i djela, ispriča svim žrtvama iz Prijedora.

U tom je gradu u petak pod nazivom "Dan bijelih traka" upriličeno mirno podsjećanje na 31. svibnja 1992., kad su taj grad okupirale srpske paravojne postrojbe, a svim nesrbima tad je naloženo da na rukave stave bijele trake u znak raspoznavanja.

Lokalni su mediji u BiH prenijeli kako je na novinarsku zamolbu da prokomentira ovo okupljanje Pavić izjavio kako vlasti Prijedora "nemaju ništa s tim slavljem", dodavši kako to smatra "običnom gay paradom".

Helsinški odbor za ljudska prava RS Pavićev je istup nazvao sramotnim.

"To nije samo degradacija položaja (gradonačelnika) i institucije na čijem je čelu, nego je riječ o izravnom nijekanju sudski utvrđenih činjenica o zločinima počinjenim u ovom gradu, omalovažavanju žrtava i ruganju građanima i obiteljima žrtava, čiji je zahtjev da se obilježe mjesta stradanja više od 3.000 mrtvih Prijedorčana zakonit i human", stoji u priopćenju Helsinškog odbora RS.

Gradonačelnik Pavić prošle je godine inicirao zabranu komemoracije žrtvama masovnih zločina u Prijedoru.

Pavić je predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), stranke koja je u entitetskoj vladi koalicijski partner Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.