SLUŽBA I DRUŽBA

Gradonačelnik Siska otvara koncertni ured za ljubavnicu

Dinko Pintarić s Valentinom Badanjak

Dinko Pintarić s Valentinom Badanjak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Gradonačelnik Siska toliko voli klasičnu glazbu da je u proračunu za sljedeću godinu za osnivanje koncertnog ureda Musica Sisciae izdvojio 240 tisuća kuna, iako u tom gradu postoje dvije ustanove koje se brinu za to područje kulture

No gradonačelnik Dinko Pintarić ipak nije toliki ljubitelj klasičnih nota, već Valentine Badanjak, koja je tajnica udruge Musica Sisciae i ujedno Pintarićeva ljubavnica.

U proračunu za iduću godinu za financiranje programa udruga Ars organi Sisciae i Musica Sisciae osigurano je ukupno 240.000 kuna. Pored toga, osniva se javna ustanova koncertni ured Musica Sisciae, sve s ciljem 'približavanja ozbiljne glazbe što većem broju Siščana'.

Na pitanja o tome zašto toliko novca izdvaja za dvije udruge te zašto osniva koncertni ured kada u Sisku postoji skupa gradska ustanova Dom kulture koji pokriva i glazbenu djelatnost, a djeluje i nadaleko poznata Glazbena škola Fran Lhotka, jasnog odgovora nema.

Pročelnica za društvene djelatnosti Irma Matanović kaže da je nemoguće uspoređivati neusporedivo i da, ako se želi imati visoku kulturu u gradu, djelovanje tih udruga može se shvatiti jedino kao dar, a ne kao teret i neopravdanu financijsku obavezu.

Kada je gradonačelnika Siska Dinka Pintarića prije mjesec dana gradski vijećnik Željko Vrbanus upitao zašto u gradu nema ureda ili odjela za gospodarstvo, Pintarić je odgovorio da nema potrebe za dupliranjem kapaciteta, jer već postoje Obrtnička i Gospodarska komora te gradsko Udruženje obrtnika.

Zašto za područje ozbiljne glazbe ne vrijedi isto pravilo o nedupliciranju kapaciteta, postaje jasno kada se pročita ime tajnice tih udruga i vjerojatne buduće predstojnice koncertnog ureda Valentine Badanjak.

Riječ je o novoj životnoj izabranici sisačkog gradonačelnika s kojom živi nakon što se razišao sa suprugom. Je li riječ o slučajnoj podudarnosti ili političkoj korupciji, sukobu interesa i pogodovanju gradonačelnika i gradske uprave gradonačelnikovoj prijateljici?

Odgovor se možda krije i u rečenici iz odgovora pročelnice Matanović na novinarsko pitanje o kriterijima izdvajanja toliko velikog iznosa za djelovanje udruga za ozbiljnu glazbu. 'Tu prije svega mislimo na osiguranje naknade tajnici udruge koja idejno i organizacijski nosi najveći dio tereta ove djelatnosti', stoji u odgovoru. Tajnica je Valentina Badanjak, Pintarićeva životna prijateljica, i nema sumnje da ona nosi najveći teret organizacije orguljaškog festivala i koncerata ozbiljne glazbe u Sisku. I za to je jako dobro plaćena. Očito to nije dovoljno, pa se za nju osniva koncertni ured, piše Jutarnji.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi