TRAŽI SE INTERVENCIJA

Gradonačelnik Dubrovnika ljut na Butkovića: 'Zatrpalo nas je 1.200 taksista!'

15.06.2018 u 15:26

Bionic
Reading

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković bijesan je zbog prometnih gužvi koje su se počele stvarati zbog ogromnog broja taksista na području grada, a koje su u četvrtak rezultirale potpunim kolapsom prometa. Zatražio je hitnu intervenciju ministra prometa Olega Butkovića

'Vjerovali ili ne, po gruboj procjeni policije u Dubrovniku se u ovom trenutku nalazi najmanje 1.200 taksista i dogodilo se točno ono na što smo upozoravali prilikom donošenja Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, odnosno potpune liberalizacije tržišta i oduzimanja ovlasti gradovima i općinama. Ne postoji prometno rješenje za ovakvu situaciju jer su u četvrtak doslovno sve gradske ulice bile začepljenje', kazao je Franković za tportal.

On se javno ispričao građanima zbog kolapsa i za većinu problema okrivio upravo stotine taksista koji su zahvaljujući novom zakonu došli u Dubrovnik. Kaže da su se najavili i novi, prije svega iz Zagreba i unutrašnjosti Hrvatske.

Zakon o javnom prijevozu u cestovnom prometu potpuno je ukinuo ograničenje broja dozvola na pojedinom području i naložio gradovima i općinama da ih izdaju svakoj tvrtki i pojedincu koji ih zatraže. Legaliziran je i 'Uber', koji po Frankovićevim riječima masovno dovodi vozače 'sa strane'.

'Uspjeli smo iskontrolirati kruzere koji više ne stvaraju nepodnošljive gužve, a sada nam se događaju ovi problemi. To je neprihvatljivo', kazao je Franković nakon višesatnog sastanka u policiji upravo na ovu temu.

'Već radimo na izmjeni pravilnika kojim će određenim gradskim ulicama biti dozvoljeno prometovanje isključivo lokalnom stanovništvu, odnosno građanima Dubrovnika. Preostali će se prevoziti autobusima', otkrio je Franković.

  • +6
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kazao je i da se danas čuo s ministrom prometa Olegom Butkovićem, koji je na službenom putovanju, a za ponedjeljak je dogovorio razgovor o nastalom problemu i posljedicama nedavno usvojenog zakona.

'Želja ministarstva nije bila loša, dapače, htjelo se građanima omogućiti jeftiniji prijevoz, ali čak ni to nije postignuto. Uber je, recimo, ovdje skuplji od 'običnog' taksija', tvrdi gradonačelnik Dubrovnika.