SASTANAK U SPLITU

Gradonačelnici protiv Zakona o pomorskom dobru

11.05.2010 u 16:55

Bionic
Reading

Danas je u vili Dalmacija na Mejama u Splitu održan sastanak više gradonačelnika dalmatinskih gradova. Osim domaćina Željka Keruma, skupu su se odazvali trogirski gradonačelnik Damir Rilje, prvi čovjek Dubrovnika Andro Vlahušić, gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić te gradonačelnici Šibenika, Korčule, Visa i Kaštela

Direktan povod sastanka je inicijativa da gradonačelnici dalmatinskih gradova zatraže sastanak s Jadrankom Kosor. Po mišljenju tih gradonačelnika Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nije dobar i oni će učiniti sve da se spriječi njegovo izglasavanje. Taj prijedlog je još više centraliziran i po njemu će gradovi biti potpuno limitirani u odlučivanju i neće imati nikakve ovlasti nad velikim dijelovima tih gradova. Ukidanjem nekih postojećih prava gradovima se znatno umanjuju i prihodi od koncesija i upravljanja pomorskim dobrom.

Na taj problem je upozorio Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika. 'To je suprotno od onoga što hrvatska Vlada naglašava, a pogotovo suprotno praksi EU gdje gradovi i jedinice lokalne samouprave upravljaju prostorom i svojom djelatnošću, odnosno svojom budućnošću, jer je Europa zemlja regija i gradova. Ne postoji niti jedan grad kod nas koji može bazirati svoju budućnost bez upravljanja pomorskim dobrom i pomorskim razvojem. Imate i paradokse da grad ne upravlja starim morskim lukama u Trogiru i Dubrovniku koje su zaštićene od UNESCO-a', zaključio je Vlahušić. Dubrovački gradonačelnik je upozorio i na situaciju na otocima koji će potpuno biti isključeni iz svakog odlučivanja, što će dovesti do daljnje depopulacije otoka.

Željko Kerum
je izjavio da nije iznenađen takvim razvojem događaja i najavljuje trend još veće centralizacije u državi. 'Prije lokalnih izbora prošle godine je održan sastanak na Plitvicama gdje se govorilo o decentralizaciji, a nakon toga, kada su u više gradova i općina pobijedili nezavisni kandidati, sada rade na centralizaciji. Pitanje je što će se desiti dogodine kada budu parlamentarni izbori jer je moguće da pobijede svi nezavisni kandidati ili većina i pitanje je kakva će Vlada biti iduće godine', izjavio je splitski gradonačelnik. On se požalio i na poreznu reformu zbog koje će Grad Split izgubiti, po njegovoj procjeni, oko 40 milijuna kuna.

Na kraju su gradonačelnici dalmatinskih gradova izrazili nadu da nitko u Saboru neće podržati ovaj štetan zakon, koji nije dobar za Dalmaciju, ali ni za Hrvatsku.