VLADA POKREĆE JAVNO-PRIVATNA PARTNERSTVA

'Gradit ćemo škole, bolnice, zatvore, sudove, kazališta, zgrade Vlade'

19.04.2012 u 13:12

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić predstavio je na današnjoj sjednici Vlade novi investicijski ciklus koji uključuje javno-privatno partnerstvo i koji košta više od 2 milijarde eura. U suradnji s privatnim poduzećima predviđena je izgradnja škola, bolnica, sudova, zatvora, ustanova socijalne skrbi, kazališta, muzeja i drugih građevina javne namjene

'Javno-privatna partnerstva su dio naše gospodarske strategije i dio našeg predizbornog programa. Ona predstavljaju dosta važan dio našeg budžeta i moramo zato maksimalno uključiti privatnog partnera u investicije. Trošenja isključivo iz državnog budžeta je iza nas', predstavio je plan novog investicijskog ciklusa do 2015. Radimir Čačić.

Čačić dakle smatra kako država nema novca za gradnju velikih infrastrukturnih projekata i javnih ustanova pa stoga u to uključuje privatni sektor. Ključni projekt javno-privatnog partnerstva (JPP) bit će već najavljena izgradnja novog kompleksa zgrada Vlade u vrijednosti od 1,6 milijardi kuna. Riječ je o kompleksu površine 150.000 metara kvadratnih, koji će se graditi u sklopu projekta 'Zagreb na Savi' teškog 14,9 milijardi kuna

'Razgovaramo o činjenici da Vlada trenutno koristi prostore na čak 188 lokacija. Radi se o više od 400.000 kvadratnih metara, o 320.000 našeg vlasništva i 80-ak tisuća u najmu. Mi plaćamo 5,3 milijuna kuna za najam zgrada, ispada da je potrebno 37 kvadrata po svakom činovniku', rekao je Čačić koji tvrdi da JPP neće opterećivati državni proračun i da bi JPP trebali služiti u pokretanju gospodarskog rasta.

Čačić je kazao da se preko JPP-a u Europi vrte milijarde eura, a u Hrvatskoj će prvi ugovori i gradnje krenuti u roku od šest do devet mjeseci. 

Među razlozima za javno-privatna partnerstva Čačić navodi da se moderna država ne ocjenjuje po onome što ima ili koliko troši za pojedinu javnu uslugu, nego prema načinu na koji način isporučuje javnu uslugu. Također navodi da je primarni interes usmjeriti se na rezultat i kvalitetu javne usluge umjesto na izgradnju i posjedovanje javne građevine. 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je da su hrvatske škole u prosjeku stare 40-ak godina i da će se na ovaj način omogućiti izgradnja novih školskih ustanova kako bi hrvatski obrazovni sustav napokon iskorijenio dvosmjensku ili čak trosmjensku nastavu. 

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić očekuje da se u izgradnju škola što prije uključe lokalne zajednice koje imaju novca, a one koje nemaju da zatraže pomoć iz EU fondova.

Prema JPP-u će se ići i u najavljivanu rekonstrukciju građevina i svih stambenih objekata u cilju energetske učinkovitosti koja je također propisana novim prijedlogom zakona koji je danas upućen u Sabor (Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji).

Čačić je rekao da će s rekonstrukcijom zgrada najprije krenuti Vlada na svojim objektima te je pojasnio da Hrvatska čak 50 posto svojih energetskih potreba uvozi: 'Najveći dio gubitaka, 48 posto, je u zgradarstvu, a čak 80 posto hrvatskih zgrada nepotrebno gubi oko 60 posto energije. Europa troši duplo manje energije od nas, a oni su nezadovoljni...'