VIŠEMILIJUNSKA PREVARA U ZAGREBU

Gradili i prodavali stanove bez legalnih priključaka za vodu

06.09.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Sustav unutar sustava. Tim riječima najkraće bi se dalo opisati ono što se u proteklih pet godina događalo u Vodoopskrbi i odvodnji, tvrtki koja posluje unutar Zagrebačkog holdinga. Dobro uhodanom stazom prevare desetak zaposlenika VIO-a u posljednjih pet godina oštetilo je ZGH, Grad Zagreb i državu za više milijunske iznose. Procjenjuje se da je Grad ovom aferom oštećen za 6,5 milijuna kuna, ZGH za između 30 i 50 milijuna, a država je zbog neplaćanja PDV-a izgubila oko pet milijuna kuna

Kao što smo već pisali, u periodu od 1. siječnja 2005. do 14. veljače 2011. godine nelegalno je izvršeno 2.880 priključaka novih korisnika pravnih i fizičkih osoba na vodovodnu mrežu za potrebe 4.256 nova potrošača.

Interna kontrola utvrdila je da nisu sklopljeni ugovori o gradnji priključka, nema dokaza da je plaćena naknada za priključivanje na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom niti dokaza da su plaćeni troškovi gradnje priključka. Unatoč činjenici da je riječ o nelegalnim korisnicima, društvo iz VIO-a ih je unosilo u matičnu bazu podataka kao legalne korisnike.

Posebno je zanimljivo što na popisu nelegalnih priključaka ima velik broj stambenih zgrada koje su gradile ugledne građevinske tvrtke, koje su stanove u njima i prodavale, pa nije isključeno da bi DORH u svojoj istrazi mogao pronaći i nešto više od uzimanja novca za priključke, koji nikad nije završio u kasama države, Grada, Holdinga, od strane zaposlenika VIO-a.

Cijela priča vjerojatno bi i danas funkcionirala da nije došla jedna anonimna prijava u kojoj se tvrdilo da u naselju Blato na pojedinim adresama postoje ilegalni priključci, da nije bilo smjene vlasti unutar ZGH-a i da u konačnici nije ustrojena interna kontrola.

'Interna kontrola je ustrojena početkom 2009. godine i u njoj danas radi desetak ljudi. Dotad ona u ZGH uopće nije postojala. Nakon VIO-a kreće provjera priključaka u Plinari i svim drugim podružnicama ZGH-a. Svim korisnicima koji su propustili legalno priključenje na vodovodnu mrežu omogućit ćemo da plate, a je li kod pojedinaca postojala namjera da zaobiđu legalan postupak, utvrdit će DORH', kazao je predsjednik Uprave ZGH-a Ivo Čović

O imenima zaposlenika najveće otkrivene pljačke u ZGH-u čelnici tvrtke, zbog interesa istrage, nisu željeli govoriti.