NOVI PREDMET

Građanski odgoj eksperimentalno u šest škola

04.06.2012 u 13:40

Bionic
Reading

Učenici šest škola na područjima od posebne državne skrbi uskoro će početi eksperimentalno pohađati nastavu iz predmeta 'građanski odgoj i obrazovanje', istaknuto je na predstavljanju nacrta budućeg kurikuluma i programa obrazovanja učenika, nastavnika i stručnih suradnika iz područja tog predmeta. Glavne odredbe poučavanja novog predmeta predstavljene su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta

Na izradi dokumenta koji će pridonijeti uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatske škole radila je Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s Centrom za mirovne studije, Centrom za ljudska prava i GONG-om te uz financijsku potporu Europske unije. Projekt su podržali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje.

'Ovo predstavljanje smatram najvažnijim događajem u mandatu ovog ministarstva, odmah nakon predstavljanja smjernica za izradu strategije razvoja odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije koji je ključni dokument za modernizaciju nastavnih planova i programa te promjenu onoga što se uči i načina na koji se poučava', ocijenio je ministar Željko Jovanović

Podsjetio je da je cilj Ministarstva kojem je na čelu uvesti nove sadržaje u škole – informatiku od prvog razreda, zdravstveni odgoj, ali i građanski odgoj i obrazovanje, što će, po njemu, 'bitno unaprijediti kvalitetu školovanja, ali i stvoriti pretpostavke za aktivno sudjelovanje učenika po završetku škole u građanskom društvu'.

Po njemu, Građanski odgoj i obrazovanje 'unaprijedit će i poduzetnički duh, bolje shvaćanje samih sebe, ali i društva u kojem se nalazimo, bolje korištenje zakona te edukaciju još od osnovne škole u borbi protiv korupcije'.

'Djeca o korupciji jedino znaju samo ono što su dobila iz medija. Upravo medijima zahvaljujem zbog odigrane revolucionarne uloge u borbi protiv korupcije u hrvatskom društvu. Vjerujem da ćemo se kroz Građanski odgoj i obrazovanje i dalje uspješno boriti protiv korupcije kako bismo uskoro dobili zdravije društvo utemeljeno na znanju i društvo bez korupcije', poručio je ministar Jovanović.

Mreža mladih Hrvatske i njihove partnerske organizacije uvjerene su da će novi predmet uskoro biti uvršten i u službeni katalog stručnih usavršavanja Agencije za odgoj i obrazovanje te krenuti s realizacijom od iduće školske godine.

Spomenuta agencija, pak, predlaže dvije godine inicijalnog i postupnog uvođenja predmeta. Uz eksperimentalnu provjeru kurikuluma, koje će u šest škola na područjima od posebne državne skrbi provoditi nevladine udruge, ministarstvo i agencija paralelno će provjeravati mogućnost uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u šest osnovnih i srednjih škola na drugim područjima.