JERZY BUZEK

'Građanima nije uvijek lako shvatiti što političari rade'

02.11.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek nalazi se službenom posjetu Hrvatskoj gdje se sastao s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor u Banskim dvorima u srijedu rekavši da je Hrvatska primjer za cijelu regiju. Ipak, Buzek smatra da treba poboljšati odnose sa Srbijom, ali je pohvalio rješenje graničnog spora sa Slovenijom naznačivši ga kao model rješavanja sporova na zapadnom Balkanu

Jerzy Buzek smatra da treba poboljšati odnose sa Srbijom, ali je pohvalio rješenje graničnog spora sa Slovenijom naznačivši ga kao model rješavanja sporova na zapadnom Balkanu. 

Pohvalio je napore koji su učinjeni prilikom usvajanja mjerila iz 35 poglavlja tijekom pregovora te reforme koje su provedene ili se provode.

'Građanima nije uvijek lako shvatiti što političari rade jer je naša obaveza misliti ne samo o sadašnjosti, Naša dužnost je razmišljati o onome što će biti za dvije, pet ili sedam godine', rekao je Buzek izrazivši vjeru da je i premijerka Kosor tako razmišljala u protekle dvije godine kada je ustrajavala na ispunjavanju mjerila i provođenju reformi. Tako je predložio premijerki Kosor novi slogan koji bi umjesto 'Mala zemlja za veliki odbor' trebao biti 'Hrabra zemlja velikog uspjeha'.

Buzek kaže da su makroekonomski  pokazatelji za Hrvatskumnogo bolji nego prije dvije godine, što nije lako shvatiti običnom pučanstvu, jer  o tome ne razmišlja, već o konkretnim stvarima koje ga muče u sadašnjosti. Zbog toga on vjeruje da Hrvatska može očekivati uspjeh za dvije ili tri godine na ekonomskom polju.

'Sadašnja ekonomska situacija nije dobra, ali nije ni u cijeloj Europskoj uniji, rast BDP-a od jedan posto na razini je prosjeka Europske unije', poručio je predsjednik Europskog parlamenta. I onda se bacio na sportske metafore.

'Za dvije godine, kada uđete u EU, igrat ćete u Ligi prvaka', kaže Buzek.

Objasnio je da je Dinamo Zagreb nekad bolji, a nekad gori, ali igra u Ligi prvaka. 'Bolje je igrati u Ligi prvaka i ne biti najbolji nego u nekoj nižoj ligi biti najbolji', zaključuje Buzek i poručuje da za nekoliko godina želi da budemo uspješni poput Blanke Vlašić i Ivice Kostelića.

'Bitno je da tretirate ozbiljno sve što ste započeli u Hrvatskoj tu mislim na reforme od ekonomskih, borbe protiv korupcije, prava nacionalnih manjina, ratnih zločina', rekao je Buzek.

Kosor je ponovila ono što inače ponavlja kada govori o Europskoj uniji. Podsjetila je da se nalazimo u važnom trenutku kada očekujemo pristanak Europskog parlamenta za potpisivanje pristupnoga ugovora. 'To se očekuje 1. prosinca, vjerujemo da će sve biti onako kako smo predvidjeli, a nakon toga dolazi još jedan povijesni trenutak, a to je potpisivanje pristupnoga ugovora i time će taj veliki povijesni posao biti završen', rekla je Kosor. Nakon toga ćemo sve snage ćemo potom usmjeriti u organiziranje referenduma kako bi bio uspješan. Nakon premijerke Kosor, predsjednik Europskog parlamenta Buzek će se sastati i s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i predsjednikom Ivom Josipovićem

Naznačila je da smo ponosni što će hrvatski jezik postati 24 službeni jezik Europske unije.

Podsjetila je da su provedene reforme nepovratne, da u EU ulazimo samostalno kao prva zemlja nakon Grčke, da ćemo pomoći susjedima na njihovu putu prema članstvu, jer je to garancija mira i stabilnosti na u ovom dijelu Europe.