POVEĆANJE PDV-A

Građanima će biti previše ako kruh poskupi i 30 lipa

27.11.2012 u 14:30

Bionic
Reading

O iznosu PDV-a još se uvijek spekulira, jer je Vlada izišla s konkretnim brojkama, neki kažu da će on biti pet, neki spominju deset posto, a navodno da bi do korekcije cijena trebalo doći samo za iznos PDV-a. Iako je riječ o obveznom usklađivanju poreznih zakona sa zakonima Europske unije i, kako neki tvrde, nebitnom poskupljenju od 20-ak ili 30-ak lipa na štrucu kruha ili litru mlijeka, sindikati su već na nogama

'Bez obzira na to koliki bude PDV na kruh, mlijeko, lijekove, knjige i drugo, od Nove godine bit će to samo još jedan udar na standard hrvatskih građana. Da kruh poskupi i 30 lipa, bit će to za građane previše, jer se nameti samo nižu jedni na druge', kazao je za Glas SlavonijeŠimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a.

Zašto je u pojedinim članicama EU-a i dalje na snazi nulta stopa PDV-a, koju je Hrvatska bila dužna ukinuti objasnili su na Vladinom Twitteru: 'Direktivom 2006/112/EZ nije propisana mogućnost primjene nulte stope za nove države članice, već je donesena odluka da se stopa nula posto od 1. siječnja 2013. poveća na pet posto, čime će se utjecati i na osiguranje stabilnosti priljeva sredstava u državni proračun tijekom cijele 2013. godine', istaknuli su.

Orešković napominje kako je poznato da Hrvatska porezni sustav mora uskladiti s onim u Europskoj uniji koja ne pozna nultu stopu PDV-a (iako iznimki ima), međutim kaže kako nije posve jasno zašto to mora biti šest mjeseci prije ulaska.

'Uza sve moguće namete koje su hrvatski građani dobili u ovoj godini, PDV u idućoj na osnovne namirnice i lijekove bit će poguban za građane u vrijeme kada plaće padaju za 20, 30 ili više posto', kazao je Orešković. Vezano za smanjenje plaća Orešković je naveo kako je već postao neizdrživ pritisak i ucjene poslodavaca da smanje radnicima plaće, a pod izlikom da u suprotnom neće moći zadržati sva radna mjesta.

Frano Kopić iz Saveza samostalnih sindikata također se slaže s tvrdnjom da je svaka lipa poskupljenja dodatni udar na standard građana. 'Koliko ljudi teško žive, moglo se uvjeriti za prošlotjednih prosvjeda koje smo organizirali u Zagrebu. Neki radnici, poput onih iz Slavonije MK, nisu imali ni za sendvič i sok koji bi ponijeli na put. Inače, smatramo da sve mjere koje je do sada poduzela i provela Vlada imaju za cilj samo udariti što više po džepu radnika. Tako je i vezano za uvođenje PDV-a na kruh i mlijeko, umjesto da se to odgodi do ulaska u EU i koliko-toliko olakša građanima', rekao je Kopić.

Analitičar Stipan Bilić smatra kako se na uvođenje PDV-a na navedene proizvode ide iz praktičnih razloga, odnosno kako se porezni sustav ne bi mijenjao usred godine, nego na početku.

'U Americi se primjerice porezna godina računa od 1. listopada do 30. rujna, kada se poberu svi poljoprivredni usjevi', rekao je Bilić te dodao kako smatra da povećanje cijena kruha, mlijeka i lijekova neće smanjiti njihovu potrošnju. Što se ostalih proizvoda tiče, dodaje Bilić, kod nas je u Hrvatskoj sustav cijena takav da od proizvođača do potrošača hrana poskupi 20 posto.

'Kod nas su svi troškovi previsoki, pa ne čudi onda da je, primjerice, hrana u Dubrovniku jeftinija dopremljena iz Brazila nego iz Slavonije', kaže Bilić.