PANTOVČAK ZA VIC MAHERE

Građani žele da i novi predsjednik bude duhovit

Bionic
Reading

Znate li koja je razlika između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića? Jedan je ispod zemlje, a drugi ne može iz zemlje. Tako je na samom početku svog mandata na Pantovčaku svoje francuske sugovornike o situaciji na Balkanu nastojao impresionirati predsjednik Republike Stjepan Mesić.

I u nastavku svog boravka na mjestu šefa države Mesić je vicevima, anegdotama i doskočicama komunicirao s političkim suparnicima i javnošću, po čemu će zacijelo ostati jedinstvena pojava u hrvatskoj politici.

Tako je prilikom jednog od brojnih zaoštravanja odnosa sa Slovenijom Mesić izjavio kako bi Slovenija more gledala sa 20 kilometara udaljenosti da nije bilo hrvatskih partizana.

Antifašizam je Predsjednika često nadahnjivao, pa je tako na antifašističkoj proslavi u Sinju dobacio dežurnom provokatoru ‘Viteže, smiri se!’, pobravši aplauz prisutnih.

Kada je korupcija sagledana kao glavni društveni problem, Mesić je već imao bateriju pripremljenih duhovitosti kojima bi začinio odgovore na klasična novinarska pitanja.

Mesićeve pošalice

•• o Vladinoj ekonomskoj politici:

Stonoga jezbog obuvanja sto cipela svako jutro kasnila na posao, pa je potražilasavjet mudre sove. Sova joj je poručila da se pretvori u pticu. Napitanje kako da se pretvori u pticu, sova joj je kazala da su todetalji.

•• o ekonomskoj krizi:

Krizapokazuje tko je gol. To vam je kao kad u bazenu s plivačima ispustitevodu i odmah se vidi tko je gol i nema ništa, a obećavao je puno.

•• o regionalnim razlikama:

Kada Zagorci piju, onda je riječ o pijancima, a kada to čine Istrijani, oni su sommelieri!

•• o razlici između terorista i novinara:

S teroristima se može pregovarati.

Komentirajući akciju kodnog imena “Indeks”, reći će da je ista odrađena maestralno, aludirajući na spektakularnu predstavu kodnog imena “Maestro”. Svoje viđenje Vladine ekonomske politike, pak, Mesić je izrazio vicem o stonogi i sovi.

- Stonoga je zbog obuvanja sto cipela svako jutro kasnila na posao, pa je potražila savjet mudre sove. Sova joj je poručila da se pretvori u pticu. Na pitanje kako da se pretvori u pticu, sova joj je kazala da su to detalji - ispripovijedao je predsjednik Republike.

Govoreći o ekonomskoj krizi, Mesić će prispodobiti da kriza pokazuje tko je gol. To vam je, kaže, kao kad u bazenu s plivačima ispustite vodu i odmah se vidi tko je gol i nema ništa, a obećavao je puno.

O regionalnim razlikama u Hrvatskoj Mesić nije u svome mandatu govorio puno, ali jest - ‘jezgrovito’.

- Kada Zagorci piju, onda je riječ o pijancima, a kada to čine Istrijani, oni su sommelieri! - našalio se drugi hrvatski predsjednik.

Koja je, upitao je jednom prilikom uključene mikrofone, diktafone i kamere, razlika između terorista i novinara? S teroristima se, veli, može pregovarati.
Osmijeh i spontanost

Ne bi ga iznenadila ni kurtoazna pitanja, poput onoga je li i kako čestitao supruzi Dan žena. - Pitam prijatelja što je uzeo ženi za Dan žena, a on mi kaže ‘Uzeo sam joj sto eura, više nije imala’ - poentirao je Mesić.

On je, prema ocjeni karikaturista i humorista Joška Marušića, nesporno duhovit čovjek, vješt u stand-up komediji.

- Doduše, uvijek kad sam ga slušao imao sam problem jer se ne bih mogao opustiti. Čini mi se da katkada shvaća tu funkciju preležerno, što zna ispasti kontraproduktivno i neodgovorno. Mogao se koji put i malo suzdržati. Predsjednička funkcija traži puno talenta, to se vježba i uči i nadam se da će i sljedeći predsjednik države poraditi na osmijehu, spontanosti i govoru iz glave’ - komentira Marušić.

Politolog Ivan Rimac procjenjuje da je Mesićev predsjednički stil, budući da je na sceni bio gotovo deset godina, proizveo potrebu da i njegov nasljednik bude šaljiv.

Mesić je sklon stand up komediji - Joško Marušić

- Aktualna istraživanja govore kako građani žele da nasljednik bude sličan Mesiću.

On će možda biti šaljiv, ali na drukčiji način - smatra Rimac, upozoravajući, međutim, kako Mesić sam po sebi nije bio vickast predsjednik.

Njegovo djelovanje, kaže naš sugovornik, bilo je ozbiljno i promišljeno.
Uveseljavanje se nastavlja

- U svom kredu ‘Građanin-predsjednik’ napravio je ono što je zacrtao, dakle prestanak paradržavnog odlučivanja i djelovanje predsjednika kao ozbiljnog faktora. Njegova privatna sfera je ostavljala prostora za smijeh, ali se nije prenijela na druge političare - ocjenjuje Rimac.

Budući da Stjepan Mesić nakon skorih izbora ne odlazi skroz sa scene, nego prelazi na funkciju bivšeg predsjednika Republike s uredom od 280 kvadrata, četiri dvorjana i zavidnim godišnjim proračunom, nema nikakvog razloga da ne nastavi (i) s uveseljavanjem javnosti. Ako će, u 2010., biti ikome do šale.