NOVI MINISTRI NISU POPRAVILI DOJAM

Građani Vladi dali najnižu ocjenu od 2004.

03.02.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno prva dva dana veljače, uglavnom potvrđuje da lijeva koalicija i dalje nadmoćno vodi pred aktualnom vladajućom strukturom. Zanimljivo je da ni rekonstrukcija Vlade nije pomogla u popravljanju negativnog dojma o premijerki i njezinim ministrima. Baš naprotiv, građani su Vladi dali najnižu ocjenu od siječnja 2004.

Sukladno rezultatima agencije Promocija plus, ni nakon mjesec dana od rekonstrukcije Vlada, a niti HDZ nisu osobito profitirali od predizbornog umivanja i promjene nekih manje omiljenih ministara. Također, rezultati potvrđuju stranačku bipolarnost i pokazuju stabilnu prednost oporbene koalicije stranaka okupljene oko SDP-a u odnosu na sada vladajuću koaliciju.

Visok postotak apstinenata i neodlučnih

U stranačkim preferencijama SDP i HDZ su i dalje na vrhu ljestvice političkih stranaka, s izraženom prednošću SDP-a. Još samo HNS i HSS prelaze izborni prag na nacionalnoj razini, dok dvije 'neblokovske' stranke, HSP i HSLS, ovaj mjesec bilježe nešto slabiji rezultat od prošlomjesečnog. Najveća opozicijska stranka SDP i dalje je vodeća politička stranka u zemlji s potporom 31 posto građana. HDZ je na drugom mjestu s izborom od 21,9 posto. HNS se nalazi na trećem mjestu s potporom 5,6 posto građana. Na četvrtom mjestu s rezultatom od pet posto nalazi se HSS. I dalje je visok udio neodlučnih i  apstinenata (oko pedeset posto ispitanika je u ove dvije skupine).

U utvrđivanju preferencija koalicija stranaka i samostalnih lista zabilježen je vrlo zanimljiv trend. Lijeva koalicija bilježi potporu 42 posto birača u odnosu na vladajuću koaliciju koju podržava 27,8 posto građana. Kosoričina Vlada je za svoj rad u ovom mjesečnom istraživanju zabilježila najslabiji rezultat od samog početka mjerenja, od 2004. Tako je ovomjesečnih 2,15 i za 0,3 boda slabija od prosinačke ocjene, koja je bila dotada rekordno niska.

Potpora predsjedniku Ivi Josipoviću tijekom mjesec dana narasla je za 1,1 posto te ga u veljači podržava 46,4 posto građana. Zadržao je tako poziciju najpozitivnijeg političara u zemlji, i to punih godinu dana. Predsjednik Josipović je pozitivan za čak 85,5 posto građana, a negativan za svega šest posto. Na drugom mjestu popularnih dužnosnika nalazi se guverner Željko Rohatinski, kojeg podržava 14,7 posto građana. Na treće se mjesto vratio Zoran Milanović s potporom od 6,1 posto glasova. Nešto slabiju podršku građana ima njegova glavna politička protivnica Jadranka Kosor s rezultatom od 5,7 posto glasova. Veća razlika između dvoje političkih rivala zabilježena je na ljestvici pozitivnih odnosno negativnih doživljaja političara. Sukladno tome, Milanović je pozitivan za 45,8 posto ispitanika, a Kosor za njih 37 posto. S druge strane, Kosor negativno doživljava čak 50,7 posto građana, a Milanovića njih 39,3 posto.

Na području ispitivanja javnog mnijenja, Milanović je izašao kao pobjednik i kad su u pitanju sklonosti građana prema budućem premijeru ili premijerki. Nakon prošlomjesečnih 43 posto čelnika lijeve koalicije Milanovića za premijera bi htjelo 44 posto građana. Njegovu protivnicu, aktualnu premijerku Kosor na toj bi funkciji htjelo zadržati 30,2 posto ispitanika. U siječnju je potpora Kosor bila 31,9 posto glasova. Da su oboje loši kandidati, ocijenilo je 19,3 posto ispitanika. Bit će vrlo zanimljivo dalje pratiti ovo nadmetanje, koje je vrlo važno u očekivanoj visoko personaliziranoj kampanji.