POLICIJA NAPOMINJE

'Građani nisu dužni popisivača pustiti u stan'

08.04.2011 u 10:49

Bionic
Reading

Aktualni popis stanovništva, koji je počeo u petak, 1. travnja, prilika je za razne prevarante, pa iz policije upozoravaju građane kako prepoznati pravog popisivača i na što trebaju obratiti pažnju

Policija je već zabilježila jedan takav slučaj lažnog predstavljanja nepoznatog muškarca kao popisivača koji obilazi domaćinstva na bjelovarskom području.

'Te i slične aktivnosti vrijeme su pojačanih djelatnosti osoba sklonih počinjenju kaznenih djela prijevare i lažnog predstavljanja. Na udaru su najčešće starije osobe koje je lakše prevariti i lakše poklanjaju svoje povjerenje nepoznatim osobama', napominju u PU istarskoj.

Popis stanovništva provodi oko 14.000 popisivača koji su prošli obuku i položili test. Svaki od njih sa sobom ima iskaznicu to jest službeno ovlaštenje kojim dokazuje svoj status popisivača. Ovlaštenje treba imati pečat i biti potpisano od strane župana kao predsjednika županijskog popisnog povjerenstva. Također, svaki popisivač sa sobom nosi kovčežić s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima, ističu u policiji.

Također vele kako građani nisu dužni popisivača pustiti u stan, već su samo dužni dati točne podatke, što znači da im sve podatke mogu dati na stubištu, u hodniku ili ispred kuće. Građani nemaju ovlasti legitimirati popisivače, no popisivači su se dužni sami predstaviti.

Eventualne nepravilnosti prilikom popisa mogu se prijaviti na e-mail: popis2011@dzs.hr, a ukoliko sumnjate da ste žrtva kaznenog djela, obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite broj telefona 192, poručuje policija.