UZALUDNE KONVENCIJE

Građani nemoćni u borbi za okoliš

20.04.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Premda je Hrvatski sabor još 2006. godine usvojio Aarhušku konvenciju, kojom se građanima jamči apsolutan pristup svim informacijama i odlučivanje o svim pitanjima vezanim uz okoliš, to se pravo u Hrvatskoj u brojnim primjerima sustavno krši, upozorili su iz nevladine udruge GONG. Naveli su tri vrlo konkretna primjera

'Građani Slavonskog Broda godinama su upozoravali na zagađenje iz rafinerije u Bosanskom Brodu, ali svoje tvrdnje o koncentraciji benzena u zraku nisu mogli argumentirati jer država sve do nedavno nije bila postavila mjernu stanicu, što je bila dužna učiniti. Pravo građana na sudjelovanje i odlučivanje prekršeno je u Hvaru, Sinju, Starom Gradu i Vrgorcu, gdje im nije moguće sudjelovanje u donošenju planova gospodarenja otpadom, dok je problem pristupa pravosuđu bio najočitiji u problemu asfaltne baze u Žminju', upozorila je asistentica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Lana Ofak.

'Po Aarhuškoj konvenciji, građani mogu tražiti sudsku zaštitu u slučaju da je ugroženo njihovo pravo da znaju i sudjeluju u odlučivanju. Privremena asfaltna baza u Žminju izgrađena je stotinjak metara od obiteljskih kuća, a sudska zaštita pokazala se neučinkovitom. Rješenje o prihvatljivosti baze stiglo je punih pet godina nakon što je ona izgrađena', upozorila je Ofak. Građane, novinare, suce i odvjetnike pozvala je na GONG-ovu međunarodnu konferenciju o provedbi Aarhuške konvencije, koja će se 9. lipnja održati u Zagrebu.