TIH USTAVNOM SUDU

Građani imaju pravo birati poštene, a ne podobne

25.09.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Transparency international Hrvatska povodom Odluke Ustavnog suda o ukidanju nekih odredbi Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor (NN 19/15) apelira na građane, ali i vodstva političkih stranaka, kako bi se politički prostor zaštitio i očistio od neodgovornih pojedinaca koji javno djeluju.

'Iako je Odlukom Ustavnog suda omogućeno kandidirati pojedince koji su u svojem dosadašnjem javnom radu zloupotrijebili svoju poziciju i ovlasti očekujemo da će vodstva političkih stranaka osigurati i kandidirati pojedince s osobnim integritetom.

Vodstva političkih stranaka u kandidacijskim postupcima mogu otkloniti nedostatke u zakonskim odredbama. Neka glavni kriterij napredovanja bude integritet pojedinca, njegov moral i poštenje, a ne podobnost i poslušnost. Pokažite to snagom političke volje i hrabrosti.

Na građanima je velika odgovornost da kao birači budu presudan korektiv koji će omogućiti da javnim poslovima upravljaju samo oni pojedinci koji su u dosadašnjem radu svoj posao obavljali odgovorno, transparentno i pošteno.', istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.