HRVATSKA TRAŽI PREDSJEDNIKA

Građani bi birali Bandića, Hebranga nikako

14.07.2009 u 09:57

Bionic
Reading

Iako se već neko vrijeme u medijima kalkulira hoće li se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kandidirati za predsjednika države, njemu bliski suradnici tvrde da bi se ipak mogao odlučiti na taj korak, s obzirom da mu kandidature Hebranga i Josipovića idu na ruku

Tu tezu potvrđuje i mini anketa u kojoj bi većina ispitanih voljela vidjeti Bandića na predsjedničkoj fotelji. Na pitanje bi li Andrija Hebrang bio dobar predsjednik, odgovori su mahom bili negativni.

'Ja još uvijek djelujem lokalno, na zagrebačkoj razini, a mislim globalno. Znači, misli i pogledi mi ne završavaju na obroncima Medvednice nego malo dalje', time je Bandić najjasnije dao javnosti na znanje da njegovi apetiti nadilaze grad Zagreb.

'Zagreb je glasao za Bandića', komentirao je preksinoć jedan SDP-ovac čuvši za slab odaziv zagrebačkih kolega na izbore između Josipovića i Jurčića, na koje je izašlo oko 55 posto članova SDP-a, od čega je Josipović dobio nešto više od 63 posto glasova. Prema njemu, to je najbolji dokaz da je jedini koji bi mogao probuditi strasti kod SDP-ovih birača, ali i šire, upravo Bandić, a s tim se slaže i analitičar Žarko Puhovski.

'Bandić je jedini koji, kao neovisni kandidat, može imati šanse i protiv Josipovića i protiv Hebranga. Već je imao duhovit slogan 'Bit ću gradonačelnik Hrvatske' i njegov bi izlazak pomrsio račune i HDZ-u, ali SDP-u najviše', kaže Puhovski za Večernji list.

'Za Bandića je ovo jedinstvena šansa. Karte su se složile upravo kako njemu odgovara', kaže njegov bliski suradnik. Na Iblerovu trgu, pak, tvrde da Bandić 'ne može napustiti grad', ne objašnjavajući aludiraju li na veliku Bandićevu ljubav prema Zagrebu ili na to da bi njegovo napuštanje tog mjesta možda moglo otvoriti neželjene afere u gradu koje bi protiv njega u tom slučaju vjerojatno koristio i SDP.

Politički kuloari špekuliraju i s mogućnošću da Hebrang najesen odustane od kandidature koju mu je ponudila stranka. Nagađa se da bi se u tom slučaju, nakon nekoliko mjeseci odmora, u igru mogao vratiti Ivo Sanader.