spomenik frani tenti

Grad Split podiže spomenik ustaškom jurišniku, Bruna Esih čestitala inicijatoru

20.12.2019 u 14:33

Bionic
Reading

Splitski gradski vijećnik i član stranke Neovisni za Hrvatsku, Martin Pauk, na Facebooku se pohvalio da je gradonačelnik Splita prihvatio njegov amandman za izgradnju spomenika Frani Tenti

Splitski gradski vijećnik i član stranke Neovisni za Hrvatsku, Martin Pauk, pohvalio se na svojem Facebooku kako je gradonačelnik prihvatio njegov amandman na gradski proračun Splita za 2020. godinu te će Frane Tente dobiti dostojanstven spomenik na Marjanu ispod barjaka Republike Hrvatske.

'Neka mu je vječna slava', objavio je Pauk, a njegovu objavu podijelila i čestitala Bruna Esih.

'Bravo Martine! Član Predsjedništva NHR-a Martin Pauk ugradio je amandmanom na splitski proračun izgradnju spomenika hrvatskom mučeniku Frani Tenti na Marjanu!', napisala je Esih.

Frane Tente rođeni je Splićanin koji je s obitelji živio na splitskim Gripama. Ustaškoj mladeži pristupio je 1944. nakon čega je prešao u jurišnike u kojima je ostao sve do oslobođenja Splita. Tada je zajedno s ostalim istomišljenicima krenuo u bijeg pred partizanima. Zarobljen je kod Dravograda. U križnom putu krenuo je prema Bleiburgu, stigao do Bjelovara odakle je pušten kući.

Za imendan ustaškog poglavnika Ante Pavelića njegovim likom je oslikao zid splitske gimnazije zbog čega je uhićen u noći s 19. na 20. srpnja 1946. godine. U zatvoru je proveo nešto više od dva tjedna, a nakon toga je s grupom mladih osnovao Hrvatski oslobodilački pokret kao otpor novom, komunističkom režimu.

Na šestu godišnjicu osnutka fašističke NDH, 10. travnja 1947. godine, tada 19-godišnji Tente s nekoliko je članova tog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta s vrha Marjana skinuo jugoslavensku zastavu te izvjesio zastavu bez crvene zvijezde. Uslijedila je istraga, a dva tjedna kasnije Tente je uhićen, a ubrzo i osuđen za 'podrivanje SFRJ'.

Nakon presude prvo je sproveden u Šibenik, a potom u kaznionicu u Lepoglavi gdje je trebao odslužiti trogodišnju kaznu.

Umro je 8. studenog 1948. godine, od vodene upale porebrice i tuberkulozne upale mozgovnih opna.